Армения заведе иск срещу Азербайджан в Международния съд в Хага във връзка с международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация, съобщи пресслужбата на съдебната институция, предадоха световните агенции.

В иска се посочва, че в продължение на десетилетия Азербайджан е подлагал Армения на расова дискриминация, която се изразявала включително и в масови убийства, изтезания и други нарушения.

Арменската страна посочва, че тези нарушения отново са излезли на преден план по време на конфликта през септември 2020 г., когато азербайджанската страна "отново извършила груби нарушения на конвенцията".

Дори и след края на бойните действия, последвал прекратяването на огъня на 10 ноември 2020 г., "Азербайджан продължи да извършва убийства, изтезания и други престъпления спрямо арменски военнопленници, заложници и други затворници", се посочва в иска, предаде ТАСС.

Въз основа на това, Армения настоява Азербайджан да бъде признат за виновен в нарушение на конвенцията срещу дискриминацията за да се предотвратят по-нататъшни щети и бъдат компенсирани вече нанесените вреди.

В иска се настоява и за въвеждане на временни обезпечителни мерки срещу Азербайджан, за да бъдат защитени правата на Армения и правата на арменците от по-нататъшни нарушения и за предотвратяване на по-тежко противопоставяне.

Говорител на азербайджанското външно министерство заяви, че Азербайджан ще се защитава "решително" и възнамерява да заведе контраиск с аналогични обвинения срещу Армения, предаде Ройтерс.

В сраженията, продължили от септември до ноември миналата година, азербайджанските войски изтласкаха етническите арменски сили от райони в и около Нагорни Карабах, които те бяха контролирали от 90-те години насам, преди с посредничеството на Русия да бъде договорено прекратяване на огъня.

Азербайджанският говорител каза, че Баку събира доказателства за нарушения на човешките права, извършвани от арменската страна срещу азери и "до дни" ще заведе контраиск.

Международният съд е основният съдебен орган на Организацията на обединените нации и разрешава спорове между държави.

Решенията му са окончателни, но съдът не разполага с други средства, освен с дипломатически, за да направи така, че те да бъдат изпълнени, отбелязва Франс прес. Предстои съдът да се произнесе дали има юрисдикция по този случай.