Анклавът е под контрола на местни етнически арменски сили и арменски военни.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Хованисян каза, че боеве се водят по цялата линия на контрол, която разделя Нагорни Карабах от Азербайджан.

Той написа във Фейсбук, че има жертви от двете страни и че е улучен арменски хеликоптер.

Едно дете е загинало, а други две са ранени в резултат на ракетни обстрели в мирни населени места в Нагорни Карабах, предаде министерството на отбраната на непризнатата Нагорнокарабахска република.

„В събота сутринта в резултат на обстрел с установки „Град“ е починал 12-годишният Вагинак Григорян, а още две деца са ранени. Ракетният обстрел е извършен не само срещу отбранителните позиции на армията на Нагорнокарабахската република, но и по мирни населени места“, са заявили от ведомството.

По-рано министерството съобщи, че азербайджанските сили са използвали артилерия, бронирана техника и авиация по три направления.

Източник от министерството на отбраната на непризнатата република Нагорни Карабах съобщи, че по предварителни данни при бойните действия са били убити между 40 и 50 азербайджански военнослужещи.

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че през нощта арменските сили са нападнали позициите на азербайджанската армия с масиран обстрел с използване на артилерия, миномети и други едрокалибрени оръжия.

Според азербайджанското ведомство обстрел е извършен и срещу жилищни квартали в близост до линията на съприкосновение. За да предотвратят следващи атаки, азербайджанските части са приели ответни мерки, се казва в изявлението.

В бойните действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах са загинали 12 военнослужещи от въоръжените сили на Азербайджан.

Тези данни бяха публикувани от прес-службата на министерството на отбраната на страната.

Съобщава се също така, че в зоната на бойните действия е бил свален един хеликоптер МИ-24, а един танк е бил изваден от строя. И двете бойни машини са били на азербайджанската армия.

Въоръжените сили на Азербайджан са поели пълен контрол над няколко стратегически височини и населени пунктове в Нагорни Карабах.

„Напълно са освободени височините около село Талиш, а също така и населения пункт Сейсулан, които могат да представляват опасност за Геранбойски район и град Навфталан. Под контрол на азербайджанската армия е стратегически важната височина Лелетепе, която е от значение за защитата на град Горадиз“, пише в официално съобщение на азербайджанското министерство на отбраната.

В момента на върнатите под азербайджански контрол територии се провеждат мерки за засилване на новата защитна линия – копаят се нови окопи.

От министерството съобщават, че по време на бойните действия са били унищожени шест арменски танка, 15 оръдия и са убити над 100 военнослужещи.

В прес-службата на арменското министерство на отбраната опровергаха информацията за загинали арменски войници или за това, че азербайджанската армия е поела под свой контрол стратегически височини.

„Противникът е отблъснат на всички направления, понасяйки значителни загуби. Бойните действия продължават“, пише в съобщение, публикувано от прес-службата.

Цялата отговорност за безпрецедентното напрежение носят властите на Азербайджан, пише в заявление, публикувано на страницата в интернет на арменското външно министерство.

Войната за Нагорни Карабах - анклав в Азербайджан, контролиран от арменски сили и местни етнически арменци - започна през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз. В нея загинаха около 30 000 души.

През 1994 г. огънят бе прекратен, но на преговорите за уреждане на конфликта под егидата на ОССЕ няма напредък.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу  е провел телефонен разговор с колегите си от Армения и Азербайджан във връзка с изострянето на карабахския конфликт.

В рамките на разговора е била подчертана необходимостта за „неотложни мерки за стабилизирането на ситуацията в конфликтната зона“.

Руският президент Владимир Путин
е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия в Нагорни Карабах, заяви пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Президентът призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявяват сдържаност, добави Песков.

Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини изрази дълбоко безпокойство от ситуацията в Нагорни Карабах и призова страните в конфликта незабавно да спрат да нарушават примирието.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е повдигнал въпроса за конфликта в Нагорни Карабах по време на срещата си в САЩ със заместник-държавния секретар на страната Томас Шенън.