Журналистът от руското интернет издание "Медуза" Иван Голунов, задържан онзи ден и обвинен в разпространение на наркотици, днес беше настанен в болница, след като се оплакал, че се чувства зле, предаде ТАСС. Агенцията цитира пресслужба на московската полиция.

По-рано защитник на задържания каза, че следователят по делото е отказал Голунов да бъде хоспитализиран, въпреки че два лекарски екипа, повикани в полицейското управление, за да прегледат журналиста, са казали, че имат подозрения за мозъчно сътресение и счупени ребра. Първият екип е установил, че има основания да се предположи, че той има счупени ребра, мозъчно сътресение и хематом.

За отказа на следователя съобщи Павел Чиков, ръководител на правозащитната организация "Агора", чиито адвокати защитават журналиста. Първоначално следователят забранил той да бъде хоспитализиран и обявил, че ще иска удължаване на задържането му за 72 часа.

Голунов е известен с разследванията си за корупция в Москва, чийто кмет Сергей Собянин е близък съюзник на президента Владимир Путин, отбелязват Франс прес и Ройтерс.

Голунов бе задържан на 6 юни на улицата в Москва и у него бяха намерени 4 грама метиефедрон, а при обиск в жилището, в което живее под наем, 5 грама кокаин. Обвинен е в производство и разпространение на наркотични вещества.

Журналистът се оплака, че е бил бит от полицията. Защитата му казва, че наркотиците са му били подхвърлени.

Антон Кобяков, съветник на руския президент Владимир Путин, каза, че лично ще проучи случая и изрази увереност, че говорителят на президента и главният прокурор ще осигурят надзор по случая и ще изпълнят функциите си. Фалшифицирането на факти се наказва по закон и който го прави, че отговаря за това, каза Кобяков и припомни, че в Русия съществува презумпция за невинност.