Един от водещите редактори и още 10 журналисти от авторитетния руски делови всекидневник "Комерсант" колективно подадоха оставки днес в знак на протест срещу уволнението на двама техни колеги заради статия за възможни кадрови промени в близкото обкръжение на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс и БТА.

Оставка е обявил всъщност целият политически отдел на вестника, което е индикация за напреженията между издателите и журналистическия персонал в строго контролираната руска медийна среда, в която доминират прокремълските медии.

Двамата отстранени репортери - Иван Сафронов и Максим Иванов - казаха, че са били принудени да напуснат, след като издателската къща на "Комерсант", която е собственост на олигарха милиардер Алишер Усманов, се разгневи от тяхна статия миналия месец.

От издателството казаха, че не могат да отговорят на искане на Ройтерс за коментар. Представител на Усманов пък каза, че "акционерът не се меси в редакционната политика, а още по-малко във вземането на решения за уволнение или наемане на журналисти." Според представителя самият Усманов е научил за уволнението на журналистите от медиите.

Статията, станала причина за това, бе публикувана на 17 април и цитира неназовани източници, според които председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко може да бъде сменена в близките месеци от Сергей Наришкин - шефа на руската Служба за външно разузнаване (СВР). Не е ясно кое е спорното в статията, за да се стигне до недоволството на издателската къща. Говорители и на Матвиенко, и на Наришкин, още тогава отрекоха твърденията в публикацията, но тя все още стои на уебсайта на "Комерсант" в рубриката "Слухове".

Политическият редактор на "Комерсант" Глеб Черкасов каза, че той и 10-те колеги напускат в знак на солидарност със Сафронов и Иванов, с което вестникът остава практически без политически отдел.

"Акционерите имат право да вземат кадрови решения, а наемните служители имат право да изразяват несъгласие с тях само по един начин - като сменят работата си", писа Черкасов във Фейсбук.

Според заместник-главната редакторка, отговаряща за бизнес новините - Рената Ямбаева, която не е подала оставка, вината за уволненията е на Усманов и на един от неговите представители - Иван Стрешински. Тя остро осъди уволненията и каза, че те са резултат от външен натиск върху вестника.

"Може би има някои сред нашите читатели, който може да обясни на Усманов и Стрешински, че в този момент те унищожават една от най-добрите медии в Русия", отбеляза тя.