Руската полиция задържа известен разследващ журналист от независимото издание "Медуза" по подозрения в притежание и търговия на наркотици, предизвиквайки възмущението на медии и НПО, които заявяват, че това е нагласен случай и нов удар по свободата на пресата, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Полицията заяви, че в четвъртък е арестувала 36-годишния Иван Голунов в центъра на Москва, с четири грама от синтетичния наркотик мефедрон в раницата му. Тя добави, че при последващ обиск на жилището му е открила още пликчета със същия наркотик и кантарче.

Голунов е заподозрян в наркотрафик и може да получи до 15 години затвор. Той отхвърля обвиненията и твърди, че наркотикът не е негов.

Според адвоката му Дмитрий Джулай е възможно полицията да е подхвърлила наркотиците, за да има повод да арестува Голунов, който имал среща със свой информатор до метростанция. Адвокатът добави, че Голунов е бил бит от полицаи.

Самият Голунов е заявил, че не е спал през изминалата нощ, оплаква се от депресия и каза, че по време на задържането е получил юмрук в лицето и ритници в гърдите. Главното управление на министерството обаче отрича това.

Снимка: Facebook

Освен това журналистът е бил лишен от правото на телефонно обаждане и възможността да повика адвокат, както и Бърза помощ. Заради това медицинското освидетелстване ще бъде извършено в изолатора за временно задържане.

Утре журналистът ще се яви пред съдия, който ще прецени дали той да бъде пратен в предварителен арест.

Иван Голунов е известен в Русия с разследванията си на корупцията в Москва, чийто кмет Сергей Собянин е близък съюзник на президента Владимир Путин. Днес Собянин нареди на началника на столичната полиция да поеме лично контрола на разследването. Прокуратурата също обеща "щателно да проучи" случая.

В "Медуза" обаче са убедени в невиновността на колегата си и изразяват готовност да го защитават по всички достъпни начини.

"Ние имаме основанията да смятаме, че Голунов е преследван заради журналистическата му работа. Знаем, че в последните месеци той получаваше заплахи, знаем заради какви подготвяни текстове и знаем от кого. Ще проучваме всяко действие на следователите по делото срещу Голунов, ще изясним по чия заповед той е преследван и ще направим тази информация публична", се посочва в редакционното съобщение.Правозащитната организация Амнести интернешънъл разкритикува отправените към Голунов обвинения, като ги нарече "съмнителни и следващи една за жалост добре позната схема".

Снимка: news.rambler.ru

"Иван Голунов е известен критичен глас и разследванията му на правителствената корупция очевидно не са допаднали на властите", заяви организацията.

Безпокойството си изразиха също международната журналистическа организация "Репортери без граници", Делегацията на ЕС в Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия е на 149-о място в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода през 2019 г. През последните години в страната са били нападнати или убити редица журналисти, а полицейските разследвания рядко водят до осъждане на действителните поръчители, отбелязва АФП.