Президентът на Русия Владимир Путин нареди на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от обяд на 6 януари до полунощ на 7 януари, съобщи РИА Новости.

Преди това главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, призова за прекратяване на огъня по време на коледните (по Юлианския календар) църковни служби.

Времето на спирането на огъня, определено от Путин съвпада точно с призива на патриарх Кирил: "всички страни, участващи в конфликта", да прекратят огъня и да обявят примирие от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, за да могат вярващите да присъстват на празничните служби.

Коледа е един от основните християнски празници, както в Русия, така и в Украйна. В нощта срещу 7 януари той се празнува от последователите на руската, украинската и други православни църкви.

Днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, в който го призова за едностранно прекратяване на огъня и "справедливо решение" на войната в Украйна.

Руският военен министър нареди прекратяване на огъня за 36 часа, Киев нарече този ход лицемерие

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу нареди прекратяване на огъня по линията на бойно съприкосновение на страните в Украйна от 12:00 ч. на 6 януари за 36 часа, съобщи днес руското военно ведомство, цитирано от ТАСС.

В съответствие с указанията на президента на Руската федерация министърът на отбраната нареди прекратяване на огъня за 36 часа от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна, заявиха от руското военно министерство.

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк определи днес като лицемерие обявеното от руска страна прекратяване на огъня в Украйна по случай православната Коледа и обвини Москва, че иска да спечели време, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Русия трябва да напусне окупираните територии и само тогава ще има "временно примирие". "Спестете си лицемерието", написа Подоляк в "Туитър".

В отделно прессъобщение Подоляк осъди нареденото от руският президент Путин прекратяване на огъня като "чисто пропаганден жест".