В Гърция бе задържан 65-годишен мъж, за когото се предполага, че е основният виновник за унищожителните пожари край Атина миналата седмица, при които загинаха поне 91 души, а 25 се смятат за изчезнали. Разследващите са разпитали деветима, които са дали показания срещу арестувания. Ако има достатъчно доказателства срещу него, ще бъде повдигнато обвинение, предаде Нова, която се позова на БГНЕС.

Местната телевизия "Скай" съобщи, че задържаният е запалил сухи тревни площи в района на Дао Пентели, но поради силните ветрове пожарът много бързо е обхванал огромни територии. Той се опитал да прикрие следите от престъплението си с вода. Според неговите съседи мъжът често е палил сухи листа и клони в Дао Пентели.

В предварителния доклад на следствието се говори за престъпна небрежност на жител в района, който запалил сухи листа и клони. По данни на брюкселския Център за изследване на причините за бедствията, това е най-смъртоносният пожар в Европа от 1900 г. Състоянието на част от пострадалите продължава да е критично.

Сред загиналите има все още неизвестен брой деца, както и четирима чужденци. Повечето жертви са загинали в огъня, но някои са се удавили в морето, бягайки от пламъците.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас посети днес крайбрежните градчета Мати и  Рафина, намиращи се източно от Атина, които бяха опустошени от пожарите миналата седмица, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

По време на извънредна среща на кабинета в петък Ципрас призна, че трагедията го е накарала да се замисли дали неговото ляво правителство не е могло да направи повече, за да предотврати загубата на човешки животи. Той каза, че поема "политическата отговорност" за трагедията.

За да избегне гневни демонстрации от страна на жители на двете курортни селища, премиерът не е предупредил медиите за посещението. Срещата на премиера с "отговорни представители и граждани" от района продължи "около час", се посочва в съобщение на пресслужбата.

Жителите на Мати и Рафина се люшкат между гнева и отчаянието, докато броят на жертвите от пожарите не спира да расте. Жителите започнаха през последните дни да разчистват района, засегнат от опустошителните пожари, отбеляза АФП.

На снимката: Служба в църквата в Мати в памет на жертвите