Противопожарната служба на Гърция съобщи днес, че жертвите от пожарите са най-малко 91, а изчезналите 25, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Базата данни на брюкселския Център за изследвания на епидемиологията на бедствията сочи, че пожарите в Гърция, пламнали на 23 юли, са най-смъртоносните в Европа от 1900 г., отбелязва АП.

Сред загиналите има все още неизвестен брой деца, както и четирима чужденци - ирландец, който е бил на сватбено пътешествие, полякиня и синът й, и белгиец, чиято дъщеря е спасена.

Повечето жертви са загинали в огъня, но някои са се удавили в морето, бягайки от пламъците.Десетки доброволци гмуркачи, някои от тях бивши "тюлени" от военноморските сили, продължават да търсят тела в морето край най-пострадалото селище Мати.

Пожарникарите продължават да търсят причините за бедствието, а според правителството, най-вероятно пожарите са причинени умишлено. В. "Катимерини" пише, че в предварителния доклад на следствието се говори за престъпна небрежност на жител в района, който запалил сухи листа и клони, посочва АФП.

Споровете за управлението при кризата с пожарите се разгоряха с нова сила вчера - дясната и центристката опозиция обвиниха правителството, че първоначално е прикрило брой на човешките жертви.

 На снимката: Хора се спасяват в морето край Мати на 23 юли