Във Флорида беше задържан основен заподозрян за изпращането на подозрителните пакети, които до момента са получени от 13 души, главно видни демократи и  противници на президента Доналд Тръмп.

Малко след ареста двама федерални служители го идентифицираха като Сизар Сейък, на 56 г. Двама свидетели казаха пред Ройтерс, че са чули силен трясък, приличащ на взрив при арестуването на заподозрения на паркинга на голям магазин за авточасти от веригата "АутоЗоун" в предградието Плантейшън на Маями, близо до друго предградие - Форт Лодърдейл, малко след 11 часа сутринта местно време. Силен трясък чула и жена, която работела на двора си в съседство с паркинга. Според американски медии заподозреният е идентифициран с ДНК доказателства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заподозреният за бомбените пратки Сизар Сейък

Снимка: AP/БТА

Според достъпни публични данни Сейък е регистриран републиканец. Според профила му в социалната мрежа ЛинктИн той е бил собственик на издателство, но фирмата му е фалирала през 2012 г. Бил е арестуван много пъти през годините за кражби, побой, мошеничество, притежание на наркотици и нарушаване на правилата за предсрочно освобождаване от арест, включително и при един случай, по който е бил обвинен за изпращане на бомбена заплаха. При последния случай се е признал за виновен и е бил осъден на 1 г. условно. Живеел в град Авентура във Флорида заедно с майка си, а преди това - в Ню Йорк.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, каза, че днес е бил информиран за ареста във Флорида и добави, че изпращачът на пратките ще понесе цялата сила на закона.

"Тези терористични актове са отвратителни и нямат място в нашата страна, не можем да позволим политическо насилие тук. Ангажирам се да направя всичко, което е във властта ми като президент, да спра това и ще го спра сега", каза Тръмп на среща в Белия дом с млади чернокожи консерватори.

Президентът призова американците да се сплотят и да покажат на света, че са обединени. Обявявайки за ареста пред младите консерватори, думите на Тръмп бяха посрещнати с аплодисменти.

Телевизионни кадри от Плантейшън показаха как следователи покриват със синьо платно бял ван, нашарен с лепенки с политически лозунги и стикери, включително и такива с лика на Тръмп и на вицепрезидента Майк Пенс, преди да я откарат натоварена на камион (на снимката). Според служител от правоохранителните органи, цитиран от Ройтерс, автомобилът принадлежи на Сейък.

Никой до момента не е поел отговорност за изпращането на тези колети бомби броени дни преди междинните избори в САЩ за Конгрес и за една трета от Сената, които могат да променят баланса на силите в страната. Броят на подозрителните пакети, изпратени през последните дни в САЩ до видни демократи и противници на Тръмп, достигна днес 13. Нито едно от взривните устройства не избухна и никой не пострада. Смята се, че са били направени по достъпни сведения за изготвянето им в интернет, съобщи източник от полицията, цитиран от Ройтерс. Въпреки това следователите ги третираха като "живи" експлозиви, а не като фалшиви, предназначени само за сплашване. Те и досега не са казали дали са били годни да се взривят, въпреки елементарната им конструкция.

Полицията откри днес още три подозрителни пакета. Единият бил, адресиран до сенатора демократ Кори Букър от Ню Джърси, вторият - до Джеймс Клапър - бивш директор на националното разузнаване. Пакетът за Клапър бил адресиран до офис на телевизия Си Ен Ен, но бил прехванат в пощенски клон в Ню Йорк. Трети подозрителен пакет бил адресиран до сенатора демократ Камала Харис от Калифорния.

По-рано днес министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен каза, че поне някои от пакетите са били изпратени от Флорида, отбелязва Ройтерс.

В резултат разследването се съсредоточи в югоизточния американски щат и по-конкретно върху център за преразпределение на пощенски пратки в района на Маями.

Актьорът Робърт де Ниро призова днес американците да не се поддават на страха заради подозрителните пакети и да гласуват на междинните избори за Конгрес на 6 ноември. Самият Де Ниро бе адресат на такъв пакет, получен вчера в продуцентската му компания в Ню Йорк.

"Благодаря на Бог, че никой не бе ранен, и смелите и ефикасни сили на реда ни пазят", коментира американският актьор в комюнике, изпратено до Франс прес.

"Има нещо по-мощно от бомбите: това е вашата бюлетина. Хората ТРЯБВА да гласуват", призова 75-годишният Де Ниро.