След серията пощенски пратки с взривни устройства до Си Ен Ен и видни представители на Демократическата партия президентът Доналд Тръмп призова страната към единство, мир и хармония.

Нито една от пратките не експлодира, а ФБР започна разследване кой или кои са ги изпратили.

Тръмп, който е в Уисконсин, за да подкрепи републиканските кандидати за междинните избори на 6 ноември, заяви, че след случая с пратките се въздържа от най-острата си и реторика, защото се старае "да бъде мил". Той обаче не пропусна за пореден път да посочи с пръст медиите. (На снимката се виждат жестовете на Тръмп на слизане от самолета в Мозини, Уисконсин.)

Медиите "имат отговорност да зададат учтив тон и да прекратят безкрайната враждебност и постоянните негативни и често пъти фалшиви нападки и истории". "Те трябва да спрат", настоя държавният глава на САЩ. "След 13 дни предстоят много, много важни избори", напомни Тръмп.

Президентът на телевизионната компания Си Ен Ен (CNN Worldwide) Джеф Зукър заяви в отговор, че в Белия дом не разбират колко сериозни са техните атаки срещу медиите и не осъзнават докъде може да доведат.

"В Белия дом има тотално пълно неразбиране за сериозността на продължаващите им атаки срещу медиите. Президентът, и особено прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс трябва да осъзнаят, че думите им имат значение. Засега те не показват разбиране за това", каза Зукър, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като откри митинга Тръмп все пак призова за нова ера на добър тон и заяви, че всички, които са ангажирани на политическата арена, трябва "да спрат да третират политическите опоненти като морално дефектни".

До кои лица бяха изпратени пакетите

Подозрителните пакети с "експлозивни устройства" (по израза от вчера на властите) бяха изпратени вчера до адреси в Ню Йорк, Вашингтон и Флорида. Според последната информация на ФБР, цитирана от Би Би Си, пакети са били адресирани до следните лица:

  • бившия държавен секретар Хилари Клинтън;
  • бившия президент Барак Обама;
  • бившия директор на ЦРУ Джон Бренън - на адреса на Си Ен Ен;
  • бившия главен прокурор Ерик Холдър;
  • конгресмена демократ от Калифорния Максин Уотърс;
  • финансиста и филантроп Джордж Сорос (в понеделник).
  • Офисът на Си Ен Ен в Ню Йорк беше евакуиран в сряда сутринта местно време, след като пакет с получател Джон Бренън е намерен сред пощенските пратки.