Джулиан Асанж е арестуван в еквадорското посолство в Лондон, където основателят на WikiLeaks получи убежище през 2012 година, съобщава в. "Гардиън". Срещу него бе повдигнато обвинение в сексуално насилие в Швеция, което по-късно отпадна, но молбата за екстрадиция остана.

Асанж се страхуваше, че целта на екстрадицията му е да бъде предаден на САЩ, където го грози много сурова присъда, заради публикуваните от него секретни данни. WikiLeaks разпространиха информация, свързана с войната в Ирак, шпионските програми на САЩ, както и вътрешните имейли на Демократическата партия, разкриващи, как нейният елит иска да наложи Хилари Клинтън за кандидат-президент, саботирайки кандидатурата на Бърни Сандърс.

Кадрите от ареста, разпространени от британските медии, показват Асанж в неузнаваем вид - с брада, отслабнал и занемарен.

Макар Асанж да се укриваше в посолството на Еквадор във Великобритания, отношенията между него и южноамериканската държава се влошиха след избирането на Ленин Морено за неин президент. Морено показваше симпатии към желанието на Великобритания да арестува Асанж. Той забрани достъпът до интернет на създателя на WikiLeaks.

Стопкадър: YouTube

 

Вижте снимки на Асанж от ареста >> >> >>

След това Ленин Морено забрани и посещенията на други лица до Асанж, като на практика той се оказа в пълна изолация от външния свят. Еквадорският президент оправда отнемането на статуса на политически бежанец на създателя на WikiLeaks, заявявайки, че "Асанж е нарушавал условията на предоставеното му убежище в посолството".

"Близо седем години след влизането си в еквадорското посолство мога да потвърдя, че Джулиан Асанж е арестуван и ще бъде изправен пред правосъдието във Великобритания. Бих искал да благодаря на Еквадор за сътрудничеството и на полицаите за техния професионализъм. Никой не е над закона", заяви министър на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид.

Журналистът и поддръжник на Асандж - Джон Пилджър, призова миналата седмица хората да "напълнят улицата пред посолството и да го защитят и да покажат солидарност с един смел човек". Това стана на фона на изтекла информация, че Еквадор се готви да предаде създателят на WikiLeaks на британските власти.

Американските власти никога не са потвърдили официално, че са повдигнали обвинение срещу Асандж, но публикуван през ноември 2018 г. документ намекна за повдигнато тайно обвинение от Вашингтон. Създателят на WikiLeaks многократно е заявявал, че бъде ли арестуван от британските власти, то ще бъде предаден на САЩ.