Висшите представители на Европейския съюз реагираха положително на предстоящата смяна на правителството в Полша, след като бившият опозиционен лидер Доналд Туск беше избран от парламента за следващ премиер на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Вашият опит и силната Ви привързаност към нашите европейски ценности ще бъдат ценни при изковаването на по-силна Европа", написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "Екс".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна поздрави Туск по повод гласуването на полския парламент. "Вашият опит и отдаденост на европейските ценности ще помогнат за изковаването на по-силен и по-единен ЕС", подчерта Мишел.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола написа, че сега настоящите предизвикателства ще бъдат преодолявани заедно. Тя добави, че очаква с нетърпение "да работим заедно за просперираща Полша и по-силна Европа".

Туск е лидерът на либерално-консервативната Гражданска коалиция. Снощи той получи подкрепата на парламента, като ще наследи на поста Матеуш Моравецки от консервативната партия Право и Справедливост.

ПиС стана най-силната парламентарна група след изборите на 15 октомври, но не успя да събере мнозинство. За разлика от тях трите проевропейски партии от предишната опозиция, ръководени от 66-годишния Туск, постигнаха ясно мнозинство в полския парламент.

В Брюксел се надяват, че смяната на правителството ще подобри значително отношенията между Полша и ЕС. В ЕС няма съмнения относно проевропейските позиции на Туск, който беше полски премиер от 2007 до 2014 г. и председател на Европейския съвет от 2014 до 2019 г., отбелязва Ройтерс.