Необичайна ситуация се разигра в парламента на Полша във вторник следобяд. Депутатът от "Конфедерацията" Гжегож Браун използва пожарогасител, за да изгаси менората на Ханука в главния парламентарен коридор.

"Слагам край на...", опита се да каже Браун докато се отдръпва, задушавайки се от праха на пожарогасителя, който не му позволи да завърши речта си.

Събралите се хора бяха помолени да се разотидат. На мястото на инцидента се намираха около десетина души.

На свой ред депутатът от либералната "Гражданска коалиция" (KO) Витолд Зембачински заяви от парламентарната трибуна, че Браун е извършил нападение "на полска земя, където се е състоял Холокостът".

"Току-що се случи извънредно събитие. Религиозната церемония беше прекъсната. Това не е приемливо. Нападайки тази церемония, депутатът Браун извърши срамен акт на полска земя, където се състоя Холокостът. Затова моля сесията да бъде прекъсната и депутатът Браун да бъде призован в президиума на Сейма, за да бъде изключен от сесията. Няма място за антисемитски прояви под покрива на Сейма", подчерта Зембачински.

По-рано тържествата по случай еврейския празник Ханука се състояха в главния коридор на Сейма.

"Тук ми се приписват расистки мотиви, докато аз възстановявам състояние на нормалност и баланс тук, слагам край на проявите на сатанински, талмудски триумфализъм, защото това е посланието на тези празници", отговори Гжегож Браун.

Браун бе отстранен от участие в сесията на Сейма поради възпрепятстване на провеждането й.  Срещу Браун ще бъде внесена молба в прокуратурата, най-вероятно по параграфа за нарушаване на религиозен обред.