Стотици протестиращи излязоха днес по улиците в столицата на Индия за втори пореден ден и поискаха незабавно да бъде освободен един от основните противници на индийския премиер Нарендра Моди, докато страната се подготвя за общонационалните избори идния месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Индия обяви, че шестседмичните парламентарни избори ще започнат на 19 април, като повечето социологически проучвания предвиждат победа за Моди и неговата хиндуистка националистическа партия "Бхаратия Джаната"

Парламентарните избори в най-голямата демокрация в света, ще преминат през седем етапа, като в различните щати ще се гласува по различно време. Резултатите ще бъдат обявени на 4 юни. 

 

Най-високопоставеният избран служител в Делхи Арвинд Кеджривал, който е и един от най-значимите политици в страната през последното десетилетие, беше арестуван в нощта на четвъртък срещу петък. Федералната Агенция за правоприлагане, която се контролира от правителството на Моди, обвини партията му и негови министри, че са приели подкупи на стойност един милиард рупии (12 милиона долара) от компании за алкохолни напитки преди почти две години. Неговата партия отрече обвиненията и заяви, че Кеджривал ще продължи да бъде главният министър на Делхи, тъй като тя ще се обърне към съда.

Кеджривал бе задържан за срок от седем дни след съдебно нареждане вчера.

Протестиращите днес обвиниха Моди, че управлява страната в условията на извънредно положение - твърдение, което опозицията отдавна повтаря - и че използва федералните правоприлагащи органи, за да задуши опозиционните партии преди изборите.

Партията "Бхаратия Джаната" отрича, че предприема действия срещу опозицията и твърди, че правоприлагащите органи действат независимо.

Министерство на външните работи на България препоръча на българските граждани, пътуващи до или намиращи се в Делхи през следващите дни да избягват места, където се провеждат демонстрации или протести.

Междувременно Индийски национален конгрес (ИНК), която е основната опозиционна политическа партия, обвини правителството на Моди, че задушава демокрацията и ощетява партията, като замразява банковите ѝ сметки, въвличайки я данъчен спор преди парламентарните избори. 

Рахул Ганди, бивш лидер на партията ИНК, заяви, че тя не е в състояние да води пълноценна кампания със замразени сметки. "Не можем да подкрепяме нашите сътрудници, а нашите кандидати и лидери не могат да пътуват със самолет или влак", каза той пред журналисти.

"Това е престъпна акция срещу партия ИНК, извършена от премиера и министъра на вътрешните работи. Идеята, че Индия е демокрация, е лъжа. Днес в Индия няма демокрация", каза той.

"Бхаратия Джаната" отхвърли обвиненията, като заяви, че банковите сметки на партията ИНК са били само частично замразени, тъй като тя не е подала декларация за данък върху доходите за паричните дарения, които е получила през 2017-2018 г., и следователно е загубила правото на освобождаване от данъци, с което разполагат политическите партии.