Индийският премиер Нарендра Моди откри грандиозен храм на хиндуисткия бог Рам в оживения град Айодхя, съобщи Би Би Си (BBC). Храмът се издига на мястото на разрушена през 1992 г. джамия от 16 век.

На церемонията се стекоха хиляди хора. Но от средите на опозицията го бойкотираха, с мотива, Моди използва събитието за политически цели.

Тържеството в северния град Айодхя, което беше предавано на живо по телевизията, показа как премиерът изпълнява религиозни ритуали в светилището на храма. Отворен е само приземният етаж, останалата част от конструкцията се очаква да бъде завършена до края на годината.

Хиляди индийци танцуваха по улиците, облечени в шафранови дрехи и развявайки шафранови знамена (националният флаг на Индия е в три хоризонтално разположени ивици в цвят шафран, бяло и зелено - б.р.) и скандираха религиозни лозунги в навечерието на откриването в понеделник на грандиозен храм на хиндуисткия бог Рам на място, което смятат за родното му място, съобщи Ройтерс.

Церемонията се смята за историческо събитие за хиндуисткото мнозинство от най-гъсто населената нация в света. Същевременно партията на премиера Нарендра Моди се е устремила за рядко пистиган трети мандат на изборите, които трябва да се проведат през месец май, отбелязва агенцията.

"Изграждането на храма Рам е инструмент за обединяване на страната", каза Моди, цитиран в съобщение, публикувано на първите страници на вестниците преди спектакъла, който ще бъде наблюдаван от милиони индийци у дома и в чужбина.

Храмът, с който се изпълнява ключово 35-годишно обещание на хиндуистката партия Бхаратия Джаната (Индийска народна партия - Bharatiya Janata Party - BJP) на Моди, предизвика политически спорове, но и помогна на партията да се катапултира до повече популярност и власт.

Местоположението на храма беше силно оспорвано в продължение на десетилетия, като индусите и мюсюлманите претендираха за него, а споровете им прераснаха в национални бунтове през 1992 г., предизвиквайки смъртта на 2000 души, когато индуистка тълпа разруши джамията от 16 век, построена там. Жертвите бяха главно мюсюлмани. 

Индуистите в Индия възприемат мястото за родно на бог Рам и са убедени, че е било свято за тях много преди мюсюлманските моголи да разрушат храм на това място, за да построят джамията Бабри Масджид през 1528 г.

През 2019 г. Върховният съд предаде земята на индусите и разпореди отделянето на отделен парцел на мюсюлманите, където тепърва ще започва строителството на нова джамия.

Основното събитие е в понеделник и ще продължи около 40 минути, когато превръзката на очите на високото 130 см черно каменно божество ще бъде премахната на фона на ритуали, завършващи церемониите по освещаване, започнали преди повече от седмица.

Близо 8000 души се очаква да присъстват на церемонията само, само с покани - от висши бизнес лидери до филмови звезди и спортисти.

Повече от 10 000 полицейски служители са пръснати из града с население от 3 милиона души, за да гарантират сигурност и да предотвратят нападения.

Храмът отваря врати за обществеността във вторник и ръководството му очаква най-малко 100 000 посетители на ден през първите няколко месеца.

Освещаването разпали религиозен огън в цяла Индия, като много щати обявиха понеделника за празничен, фондовите пазари затвориха, а домовете и фирмите бяха осветени, след като премиерът Моди призова това да бъде отбелязано като още един Дивали, индуисткия фестивал на светлините.

"Само в огромен мащаб... това събитие почти няма прецедент в историята. Това е преломен момент", пише коментаторът Пратап Бхану Мехта във вестник "Индиан експрес" (Indian Express".