Лидерите на страните членки на Съвета за сътрудничество в Залива - Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия, подписаха в саудитския град Ал Ула споразумение за прекратяване на дипломатическата криза с Катар, съобщиха световните агенции.

Годишната среща на върха на шестте арабски страни откри саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, като призова за единство срещу Иран.

По-рано Бин Салман посрещна емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Двамата мъже с маски на лицата се прегърнаха на летищната писта.

"Днес се нуждаем отчаяно от това да обединим усилията си, за да се изправим пред предизвикателствата, които ни заобикалят", каза Бин Салман в телевизионно обръщение след подписване на споразумението.

"Те включват заплахите, които представлява ядрената програма на иранския режим и програмата за балистични ракети, както и подривните и деструктивни проекти на неговите марионетки", добави саудитският престолонаследник.

"Усилията (на Кувейт и САШ) ни позволиха да постигнем споразумение по декларацията от Ал Ула, която ще бъде подписана на тази среща на върха, където ще потвърдим солидарността и стабилността в Залива", каза още саудитският принц.

Споразумението предвижда нормализация на отношенията, снемане на блокадата, отваряне на въздушното пространство и морските и сухопътни граници с Катар.

Страните от Залива скъсаха отношенията си с Катар през 2017 г., като го обвиниха, че подкрепя тероризма и се бърка във вътрешните им дела. Доха отхвърля това обвинение. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството.

Каква е ролята на Кувейт и САЩ

Затоплянето на отношенията между Катар и другите страни от Съвета се смята за поредния пробив на Вашингтон в Близкия изток след сключените споразумения между Израел и някои арабски страни с американско посредничество. Целта е изграждане на единен регионален фронт срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

От друга страна най-напред Кувейт, като посредник, съобщи, че Саудитска Арабия ще отвори отново въздушното си пространство и границите си за Катар.

 Според високопоставен представител на САЩ днешното споразумение е подписано в присъствието на съветника от Белия дом Джаред Къшнър.