Кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу е поканен в окръжната избирателна комисия, за да получи кметския си мандат, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Окръжният председател на НРП в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу написа в Туитър - "Получаваме нашия мандат".

Според обединените протоколи на Истанбулската окръжна избирателна комисия Екрем Имамоглу е получил 4 169 765 гласа, а неговият съпреник Бинали Йълдъръм - кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието, е бил подкрепен с 4 156 036 гласа. Разликата между двамата кандидати за кметския пост е 13 729 гласа.

След приключване на повторното преброяване на гласовете в истанбулската община Малтепе протоколите от преброяването бяха изпратени в окръжната избирателна комисия. След обединяване на протоколите бе взето решението на окръжната избирателна комисия, посочва НТВ.

Вчера (управляващата) Партия на справедливостта и развитието внесе извънредна жалба във Висшата избирателна комисия (ВИК) с искане за анулиране на резултатите от местните избори в Истанбул и повторението им с аргумента за наличие на "пълна нелегитимност". Тя поиска също окръжната избирателна комисия в Истанбул да не връчва мандат на Екрем Имамаоглу до произнасяне на решение по извънредната жалба.