Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция днес внесе извънредна жалба във Висшата избирателна комисия (ВИК) с искане за анулиране на резултатите от местните избори в Истанбул и повторението им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Жалбата бе внесена две седмици след състоялите се на 31 март местни избори.

Първоначалните резултати показаха, че победа на изборите в Истанбул с лек превес (0,2 процента) е удържал кандидат-кметът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу (пред съперника си Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата ПСР).

Заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз и съпътстващата го делегация са предоставили на ВИК три куфара с документи, информира турската телевизия НТВ.

ПСР внесе жалбата във ВИК с искане за повторение на местните избори в мегаполиса с аргумент за наличие на "пълна нелегитимност".

Явуз посочи, че преброяването на хиляди гласове е било засегнато от нередностите.

Налице е очевидно организирано беззаконие, в случая има изборна измама. Единствените власти, които могат да сложат край на този спор, са от ВИК, каза Явуз пред репортери в Анкара.

Той добави, че 16 884 гласове са били невалидни или са били добавени към гласовете за други партии на изборите.

Явуз посочи, че ПСР е предоставила на ВИК три куфара с документи, за да докаже нередностите.

Още в началото на месеца управляващата партия възрази срещу резултатите от преброяването на гласовете в редица квартали на Истанбул и в момента в една община в града все още се извършва повторно преброяване на гласовете, посочва Асошиейтед прес.

Ако жалбата на ПСР бъде одобрена, повторение на изборите ще се състои в първата неделя 60 дни след първоначалното гласуване - т.е. на 2 юни. Ако жалбата бъде отхвърлена, ще бъдат оповестени окончателните резултати и победителят ще получи кметския мандат, за да може да започне работа, отбелязва Ройтерс.

Политическата несигурност допринесе за нестабилност на финансовите пазари. След действията на ПСР турската лира спадна до 5,8250 спрямо долара, посочва агенцията.

ПСР вече загуби контрол над столицата Анкара, както и над други ключови градове в страната. Загуба в Истанбул, където Ердоган е бил кмет през 90-те години, ще бъде още по-голям удар за президента, отбелязва Ройтерс.