САЩ смятат, че едно прекратяване на огъня във военното настъпление на Израел в ивицата Газа ще даде на палестинската военизирана групировка "Хамас" глътка въздух и ще й позволи да се прегрупира и да осъществи ново нападение, подобно на това на 7 октомври, заяви  американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Топдипломатът на Белия дом направи изявлението по време на пресконференция в йорданската столица Аман, която даде съвместно с външните министри на Йордания и Египет, настояващи за незабавно спиране на огъня в анклава. Посещението на държавния секретар на САЩ в Йордания е част от втората му обиколка в Близкия изток след избухването на войната между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел на 7 октомври.

На пресконференцията Блинкън подчерта единомислието на Вашингтон и арабските държави за това, че настоящото положение, в което ивицата Газа е под контрола на радикалното палестинско движение "Хамас", няма как да се запази. Той допълни, че е обсъждал със своите арабски колеги изготвянето на по-добър план за решението на конфликта чрез две държави.

"Съединените щати вярват, че всички тези усилия ще бъдат улеснени от хуманитарни паузи. Ние вярваме, че хуманитарните паузи могат да бъдат критични механизми за защита на цивилни, за получаване на помощ, за извеждане на чужди граждани, като същевременно позволяват на Израел да постигне целите си за победа над Хамас", каза Антъни Блинкен.

Държавният секретар на САЩ отбеляза и безпокойството на Вашингтон от насилието, проявявано на Западния бряг от екстремистки настроени еврейски заселници срещу палестинци.

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви на свой ред, че Израел извършва "военни престъпления" и не може да се поставя над международното право. Сафади посочи, че основната отговорност за края на войната в Газа е на държавния секретар на САЩ.

Междувременно на срещата си с Блинкън външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е заявил, че непрестанните израелски бомбардировки на ивицата Газа са усложнили посредничеството на емирството за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", предаде още Ройтерс.

До 400 000 души са останали в северната част на Газа, където са съсредоточени израелските удари, сочат американски данни.

В Аман министрите на външните работи на Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар проведоха съвместна среща с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен. Дипломатите потвърдиха единната си позиция за незабавно примирие в бойните действия и незабавен хуманитарен достъп до ивицата Газа. В разговорите участва и палестински представител. Американският и катарският пратеници са обсъдили усилията за освобождаване на заложници на Хамас.

Часове преди това палестинските власти съобщиха за смъртоносен израелски удар срещу управлявано от ООН училище в северната част на Газа, което е служело за убежище на цивилни. 15 души са загинали, а десетки са ранени, засега няма коментар от израелската армия.

Палестинските здравни власти съобщиха, че жертвите на израелските удари срещу Газа са близо 9500. От тях почти 4000 са деца и подрастващи.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че след като войната приключи анклавът трябва да бъде част от независима суверенна палестинска държава със столица Източен Йерусалим и Анкара няма да подкрепи каквито и да са планове за: "постепенно изтриване на палестинците от историята". Пред репортери на връщане от Астана, където участва в среща на Организацията на тюркските държави, Ердоган повтори критиките към западните страни за подкрепата им за Израел и определи като "дълбоко разклатено" доверието на Турция в Евросъюза.

"Турция е готова да поеме ролята на страна гарант за разрешаване на кризата в Газа", каза турският президент и добави, че иска в Турция да се проведе мирна конференция за ситуацията в Близкия изток с участието на всички заинтересовани страни.