Йордания съобщи вчера, че кралството ще бъде домакин на среща между американския държавен секретар Антъни Блинкън, външните министри на Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет, с участието на палестински представител, с цел да се обсъди последното развитие на ситуацията в Газа, предаде ДПА.

Говорителят на йорданското външно министерство Суфиан ал Кудах, каза че външният министър на кралството Айман ас Сафади, заедно с външните министри на ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар, Египет и секретаря на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) ще проведат днес координационна среща в йорданската столица Аман, преди разговорите си с Блинкън.

Йорданската официална телеграфна агенция Петра цитира изказването на говорителя, според когото целта на срещата и да се сложи край на войната на Израел в Газа и на хуманитарната катастрофа, която тя причинява.

"След координационната си среща външните министри ще се срещнат с държавния секретар Антъни Блинкън, пред когото ще повторят арабската позиция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня и спешни доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа", посочва агенция Петра.

По-рано вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на Блинкън, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня в Газа, освен ако "Хамас" не освободи заложниците, отхвърляйки по този начин призивите на Вашингтон за "хуманитарна пауза" във войната, посочва ДПА.

Американският държавен секретар каза на свой ред, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи всичко по силите си, за да не се повтори никога атаката от 7 октомври на палестинското ислямистко движение срещу еврейската държава, заяви той. Но Блинкън същевременно призова да бъдат защитавани цивилните, за които има опасност да пострадат от конфликта, и да бъде доставена хуманитарна помощ на хората, които "отчаяно се нуждаят от нея".

Междувременно високопоставен представител на правителството на САЩ каза, че американски служители полагат интензивни усилия за освобождаването на държаните от "Хамас" заложници в Газа, но няма гаранции за успех или времева рамка за това, предадоха Ройтерс и БТА.

Служителят, който разговаря с журналисти при условие да остане анонимен, каза, че са установени "непреки контакти" с цел да се изработи времева рамка за освобождаване на заложниците, но работата в тази насока е изключително трудна.

Американският представител посочи, че усилията за освобождаване на заложниците "ще изискват доста съществена пауза в бойните действия". Той добави, че според него речта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала не означава отваряне на втори фронт в конфликта.

Лидерът на шиитското ислямистко движение, което има твърде силни позиции в Ливан и се подкрепя от Иран обвини вчера САЩ, че са "изцяло отговорни за войната, която се води в Газа", и посочи, че са отворени "всички възможности" за разширяване на войната с Израел на ливанския фронт.

На фона на продължаващите наземни операции и въздушни удари в Газа френският президент Еманюел Макрон обяви вчера, че на 9 ноември в Париж ще се проведе "хуманитарна конференция", като изтъкна, че "борбата срещу тероризма не оправдава жертването на цивилни".