Турският президентски говорител Ибрахим Калън изрази безпокойство по време на телефонен разговор със съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън. То е заради решението на Вашингтон да отстрани Турция от програмата за изтребителите Ф-35, предаде Ройтерс и турските телевизии.

В сряда администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Турция е извадена от програмата за Ф-35 заради решението си да закупи руски зенитно-ракетен комплекс С-400. Вашингтон се оплаква, че С-400 ще компрометира изтребителите и ще подпомогне руското разузнаване.

Белият дом обяви вчера, че заради купуването на руските зенитно-ракетни системи С-400 Турция не може повече да участва в американската програма за изтребители Ф-35. Калън заяви днес, че отношенията между двете съюзнички в НАТО не може да останат "здрави" при такива едностранни решения.

Министерството на външните работи на Турция отхвърли аргументите на САЩ и подчерта, че решението не се основава на "легитимно оправдание".

"Ние призоваваме САЩ да поправят грешката си, която ще нанесе непоправима вреда върху нашите стратегически връзки", предупреждава ведомството.

Анкара изрази готовност да разгледа алтернативи на американските изтребители от пето поколение Ф-35, ако САЩ откажат да ги предоставят на Турция. Това заяви днес ръководителят на турската Агенция за отбранителна промишленост Исмаил Демир, цитиран от ТАСС и БТА. Турция продължава да проучва какви са различните алтернативи.

"Ако една врата бъде затворена, се отварят други врати. Също така можем да направим и собствена врата", отбеляза Демир. Той припомни, че най-новият турски изтребител от пето поколение TF-X (Turkish Fighter - X) е бил представен през юни на 53-ото Парижко авиационно-космическо изложение (Paris Air Show 2019), посочва Анадолската агенция. Демир също така подчерта, че Русия има различни варианти, свързани с изтребителите.