Турция призова страните в конфликта в Украйна незабавно да седнат на масата за преговори и да сложат край на войната в декларация, оповестена след днешното заседание на Съвета за национална сигурност (СНС), цитирано от държавната телевизия ТРТ Хабер и БТА.

По време на заседанието е бил подробно обсъден ходът на войната между Русия и Украйна и възможните ѝ последици за региона в бъдеще. Заявено е било, че ескалацията на напрежението в Черно море няма да бъде в интерес на никого.

Според турския СНС също така връщането към "зърнената сделка" ще предотврати възможните отрицателни последици за нуждаещите се страни и ще допринесе за продоволствената стабилност.

Заседанието на Съвета за национална сигурност се проведе при закрити врата под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган в президентския комплекс в Анкара. То продължи около три часа, а след приключването му беше публикувана декларация.

От нея става ясно, че други теми на обсъждане на съвета са били борбата с тероризма, сътрудничеството с Ирак, ислямофобията, климатичните промени и пр.