Англиканската църква обмисля дали да спре да нарича Бог "той", след като свещениците поискаха да им бъде позволено да използват неутрални по отношение на пола термини, пише в. "Гардиън".

Църквата заяви, че през пролетта ще създаде нова комисия по този въпрос. Всяка евентуална промяна, която би означавала отстъпление от традиционните учения, датиращи от хилядолетия, ще трябва да бъде одобрена от синода, органа за вземане на решения на Църквата.

Майкъл Ипгрейв, епископ на Личфийлд и заместник-председател на литургичната комисия, отговаряща за въпроса, е заявил, че църквата "проучва джендърно означената употребата на езика по отношение на Бог от няколко години".

"След известен диалог между двете комисии в тази област тази пролет ще започне нов съвместен проект за половия признак в езика", каза той. "Подобно на други потенциални промени в разрешените литургични разпоредби, промяната на формулировката и броя на разрешените форми на опрощение ще изисква пълна синодална процедура за одобрение."

Спецификата на проекта все още не е ясна.

Не е ясно какво ще замени термина "Отче наш" в Господнята молитва - основната християнска молитва, за която се твърди, че Исус е заръчал на последователите си да я произнасят заедно от поколение на поколение.

Консервативните критици отвърнаха на възможността за промени, като преподобният Йън Пол заяви пред в. "Дейли Телеграф", че те биха представлявали отказ от собствената доктрина на Църквата.

Той каза: "Фактът, че Бог е наречен "Отец", не може да бъде заменен с "Майка", без да се промени смисълът, нито пък може да бъде неутрализиран по отношение на пола до "Родител", без да се загуби смисълът. Бащите и майките не са взаимозаменяеми, а се отнасят към потомството си по различни начини".