В средата на юни шпионските служби на САЩ са получили информация, според която началникът на наемниците от частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е планирал въоръжени действия срещу руското министерство на отбраната, което отдавна обвинява за провала на войната в Украйна. Американските служби спешно са информирали Белия дом и други правителствени агенции, за да не бъдат изненадани, посочиха вчера американски служители, цитирани от вестник "Вашингтон пост".

Точното естество и времето на плановете на Пригожин не бяха ясни до последния момент преди превземането на военен щаб и потеглянето на "Вагнер" към Москва, казаха служителите.

"Имаше достатъчно сигнали, за да може да се каже на ръководството, ... че нещо се готви", каза американски служител, пожелал анонимност.

"Затова мисля, че те бяха готови за това", допълни той.

През последните две седмици имаше много спекулации какво може да се случи - дали руският президент Владимир Путин ще остане на власт и какво може да означава евентуална нестабилност за контрола върху руския ядрен арсенал, каза служителят.

Основният страх е бил от нестабилността, която може да възникне в резултат на гражданска война в Русия, посочиха служителите.

"Освен в Белия дом, през последните две седмици висши служители в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса бяха информирани за разузнавателните данни", казаха още служителите.

След като бунтът в Русия утихна, САЩ и съюзниците им се подготвят за следващия етап от развитието на събитията.

Според официални лица, ключов фактор за Пригожин е била заповедта на руското министерство на отбраната от 10 юни, според която всички доброволчески отряди трябва да подпишат договори с правителството. Въпреки че в заповедта не се споменава името на "Вагнер груп", намекът е ясен - поемане от държавата на контрола над наемните войски на Пригожин, които се оказаха от съществено значение за войната на Русия срещу Украйна и помогнаха за постигането на някои от най-значимите тактически победи.

Украински военни служители също наблюдаваха Пригожин след съобщението от 10 юни и бяха все по-убедени, че той може да мобилизира силите си срещу Москва, заяви високопоставен украински служител. Пригожин публично е протестирал срещу заповедта на министерството на отбраната, а украинските служители са приели сериозно възможността той да се насочи срещу руските позиции, каза служител на разузнаването.

Междувременно бивш британски генерал предупреди за потенциална атака срещу Украйна откъм Беларус, която да бъде извършена от бойци на ЧВК "Вагнер", ако голям брой наемници последват лидера си в изгнание там, предаде ДПА.

Фактът, че той отиде в Беларус, поражда загриженост, каза днес бившият председател на британския генерален щаб Ричард Данат по телевизия "Скай". Той направи коментара си ден, след като Пригожин сложи край на краткия си бунт срещу руските власти.

Засега не е ясно колко от бойците на "ЧВК "Вагнер" ще го последват в съседната на Русия и нейна съюзничка Беларус, каза Данат във връзка с личния състав на "Вагнер", за който се смята, че е около 25 000 души.

Ако той (Пригожин) е запазил ефективна бойна сила около себе си, то той отново ще представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев, там, където войната започна на 24 февруари 2022 г., каза Данат.

"Напълно възможно е" Русия да използва "Вагнер", за да се опита отново да превземе Киев след краткотрайния бунт, завършил със съгласието на Пригожин за деескалация, както и да се премести в Беларус.