Световноизвестният американски речник "Мериам-Уебстър" ще промени дефиницията си за думата расизъм по препоръката на млада афроамериканка, на фона на протестите след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, станал жертва на полицейско насилие, предадe Франс прес.

Наскоро дипломиралата се в университета "Дрейк" в щата Айова Кенеди Мичъм влезе в контакт с уважаваната институция, която публикува своите речници от 1847 година насам, за да предложи актуализация на термина.

"Казах им, че трябва да включат в дефиницията обстоятелството, че група хора са обект на системно потисничество. Това не е просто като да кажеш- "аз не харесвам някого", обясни Кенеди Мичъм.

Отговорникът за издателската дейност на "Мериам-Уебстър" Питър Соколовски заяви, че препоръката е била приета с разбиране и в следващото издание на речника дефиницията ще бъде задълбочена в указаната посока.

Според сегашното издание расизмът е "доктрина или политическа програма, основана върху расовото разделение".

Междувременно студио "Парамаунт Нетуърк" спира "Ченгета" - една от най-дълго излъчваните поредици в телевизионната история на САЩ, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

От "Парамаунт Нетуърк" са потвърдили спирането на поредицата за редица издания, сред които "Холивуд рипортър".

Шоуто "Ченгета", проследяващо реалния живот на служители на реда, попадна във фокуса на внимание заради начина на представяне на заподозрените, които често са афроамериканци насред житейска криза, когато са подложени на разследване от полицейски и телевизионни екипи.

Поредицата е известна е с това, че възхвалява груби полицейски тактики, които изпаднаха в немилост в САЩ, особено след смъртта на Джордж Флойд.

Шоуто "Ченгета" се превърна в културен феномен, след старта си през 1989 година, възвестявайки вълната на риалити телевизията.

Телевизия "Фокс" излъчи 32 сезона на "Ченгета", преди да продаде поредицата на "Парамаунт Нетуърк". Студиото трябваше да започне излъчването на 33-ия сезон в понеделник.