Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че неидентифициран обект е бил свален, докато е прелитал над северозападната част на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Разпоредих да бъде свален неидентифициран обект, който летеше в канадското въздушно пространство", съобщи в Туитър Джъстин Трюдо.

"Самолети на Канада и на САЩ бяха изпратени на място. Американски самолет Ф-22 стреля и порази обекта", допълни Трюдо. Той съобщи освен това, че е разговарял относно инцидента с американския президент Джо Байдън.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър обясни, че президентът Байдън е разрешил на един от самолетите на Северноамериканското авиокосмическо командване да работи с Канада.

Сега канадските сили ще приберат и анализират отломките от сваления обект, поясни пък Трюдо.

Министърът на обраната на Канада Анита Ананд заяви, че е говорила с американския си колега Лойд Остин и двамата са потвърдили, че заедно ще защитават суверенитета на страните си.

Обектът е бил свален над Юкон, северозападна територия в Канада, граничеща с Аляска. Първоначално той е бил забелязан над Аляска, поясни говорителят на Пентагона.

В петък американските военновъздушни сили обявиха, че са свалили по заповед на американския президент Джо Байдън неидентифициран обект над Аляска.

Вчера американските военни продължиха да пазят мълчание по въпроса за какъв обект става дума. Още в петък Пентагонът заяви, че обектът над Аляска е бил с размери на малка кола, прелитал е на голяма височина и е изглеждал безпилотен.

Миналия уикенд с американска ракета бе свален над САЩ китайски балон, за който Вашингтон каза, че е бил шпионски, а Пекин, че е бил изследователски. Това породи дипломатическо напрежение между двете страни и доведе до отмяна на визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай.

След новината, съобщена от Трюдо тази вечер, канадската министърка на отбраната Ананд поясни, че сваленият обект над Канада е представлявал потенциална заплаха за самолетите на гражданската авиация. Той е летял на височина от 14 000 фута (4,2 километра), незаконно е навлязъл в канадското въздушно пространство и е представлявал реална заплаха за гражданските полети, каза Ананд. Тя поясни, че обектът е бил свален на около 100 мили (160 километра) от границата на Канада със САЩ, над територията на Канада.

Същевременно стана ясно, че американското Управление за гражданско въздухоплаване е затворило част от въздушното пространство на щата Монтана за дейности, свързани с министерството на отбраната.

Забранени са били полетите в зона на около Хавър в Монтана, близо до границата с Канада. Засега не става ясно дали мярката е свързана с други балони или други обекти, забелязани да прелитат оттам.

Подобна заповед агенцията бе издала в отговор на предполагаемия китайски шпионски балон, който бе свален миналия уикенд с американска ракета над Южна Каролина.