Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян се срещнаха днес във Виена, за да преговарят за Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

Преговорите преминаха в конструктивен тон, двамата лидери подчертаха колко е важно да се полагат усилия за мирно решаване на конфликта, заявиха съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Игор Попов (Русия), Стефан Висконти (Франция) и Ендрю Шофър (САЩ) след продължилата три часа и половина среща между Алиев и Пашинян.

Азербайджан и Армения дадоха нов тласък на преговорния процес, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев. "Оценяваме положително преговорите. Те преминаха в конструктивна обстановка. Това е първата среща на лидерите на двете страни след дълга пауза", подчерта Алиев.

След преговорите с Алиев Никол Пашинян се срещна с представители на арменската диаспора във Виена и каза пред тях, че оценява положително днешните преговори. Арменският премиер изтъкна обаче, че на срещата не се е стигнало до някакви конкретни договорености.

"Най-важното обаче е, че започнахме да говорим за проблемите", заяви Пашинян.

Лидерите на Азербайджан и Армения наредиха на външните си министри скоро да се срещнат със съпредседателите на Минската група на ОССЕ, отбелязва ТАСС.

На снимката: Фронтовата линия на конфликта в Нагорни Карабах, 2015 г.