Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и азербайджанският му колега Илхам Алиев са се поздравили взаимно по телефона за "бляскавата победа" на Азербайджан в Нагорни Карабах, съобщава електронното издание на в. "Милли газете", позовавайки се на изявление на президентството в Баку.

В телефонен разговор днес Алиев е благодарил на Ердоган и турския народ за оказаната в конфликта политическа и морална подкрепа за Азербайджан.

Двамата лидери са заявили, че техните "приятелски и братски" държави ще продължат да се подкрепят и занапред.

Ердоган и Алиев са обсъдили също създаване на съвместен център с турско-руски миротворчески сили за контрол на примирието в Нагорни Карабах. Те са изразили увереност, че това ще допринесе за установяването на траен мир в региона, посочва още "Милли газете".

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че такъв обединен наблюдателен център - извън Нагорни Карабах, който ще наблюдава спазването на примирието, е предмет на отделно споразумение, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Илхам Алиев заяви вчера, че Турция ще участва в миротворческия процес в региона, като създаде впечатление, че турски военни ще бъдат дислоцирани на място. Кремъл обаче даде да се разбере, че само руски миротворци ще бъдат разположени по линията на контакт в Нагорни Карабах и по Лачинския коридор - това е планинският проход в границите на Азербайджан, който е най-краткият маршрут между Армения и Нагорно-Карабахската република.

"Няма споразумение за разполагане на турски умиротворители в Нагорни Карабах след споразумението за прекратяване на военния конфликт между Азербайджан и Армения за този регион, каза Дмитрий Песков.

Миротворческата операция в Нагорни Карабах е руска, тя се извършва със съгласието на Армения и Азербайджан, като са възможни само елементи на съгласуване с Турция, каза днес Константин Косачов - шеф на комисията по международни въпроси в руското Федерално събрание, по телевизия "Россия 24", цитирана от ТАСС.

Миротворческият контингент там е съставен само от руски части и това не е съвместна операция с Турция, подчерта руският сенатор и външнополитически експерт.