Проектът е закрит, други варианти освен "Турски поток" няма, отговори шефът на "Газпром" Алексей Милер на въпрос на журналисти за съдбата на газопровода "Южен поток", предадоха ТАСС и БТА.

Европейските партньори на "Газпром" са информирани за това и сега задачата им е да се създадат необходимите газопреносни структури от границите на Турция и Гърция, каза Милер след среща в Москва със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар за Енергийния съюз Марош Шефчович.

"Те имат максимум няколко години. Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на новите магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес. В противен случай тези обеми газ могат да се озоват на други пазари", предупреди Милер.

Той допълни, че "Газпром" изгражда стратегията си въз основа на плана за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м руски газ от Турция, заяви на свой ред Марош Шефчович.

В същото време той каза, че предложението да се прехвърли продажбата на руски газ от Украйна в Турция нанася щети по имиджа на "Газпром".

Шефчович подчерта, че Брюксел е готов да продължи да играе посредническа роля в газовите отношения между Киев и Москва.

След срещата от "Газпром" разпространиха съобщение, в което се казва, че Милер е уведомил еврокомисаря за запазването на транзитните рискове на територията на Украйна за европейските потребители.

"Нафтогаз Украйна" се снабдява с газ в по-малки количества в сравнение с брюкселските споразумения, което води до стремително намаляване на запасите от газ в подземните газохранилища и запазване на транзитните рискове за европейските потребители при зимните максимуми на потребление", заявиха от руската компания.

Отчитайки, че зимните максимуми на потребление на газ са в края на януари и през февруари, транзитните рискове за европейските потребители на територията на Украйна остават, подчертава газовият холдинг.

В същото време турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че засега не се предвиждат проблеми в доставките на руски газ по Западния коридор - тръбопровода, минаващ през Украйна и България. На пресконференция в Истанбул, където днес бе открит шестият Форум за енергийна ефективност, Йълдъз каза, че Турция получава по Западния коридор половината от общия обем руски газ.

"Вътрешното потребление на газ в Турция ще се повлияе в случай на някакви проблеми, разногласия или физически дефекти на тръбопровода. Предполагаме ли такива проблеми? Сега не", каза министърът.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов изрази убеждение, че ЕК ще работи активно за създаване на газоразпределителен център в България - така нареченият хъб.