Руският опозиционер Алексей Навални е номиниран за Нобеловата награда за мир, пише CNN. От десетилетия той е един от най-изявените критици на Кремъл.

През август 44-годишният Навални беше транспортиран в Германия, след като се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия. Берлин и други европейски страни твърдят, че е бил отровен с Новичок.

Самият Навални в интервю за "Шпигел" обвини Владимир Путин за покушението.

Новината за номинацията съобщи в социалната мрежа във Фейсбук Сергей Ерофеев, професор от университета в Ню Джърси.

От думите му се разбира, че в групата на номиниращите има "големи имена" сред учените.

По думите на директора на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал номинацията на Навални не е свързана само с отравянето му. "Той беше в нашия списък преди инцидента заради предизвикателствата, които среща като опозиционер в Русия", уточни Урдал.

Кандидатите за Нобеловата награда за мир тази година са общо 318, като 211 от тях са личности, а 107 са организации, съобщават от Норвежкият нобелов комитет.

Сред фаворитите са Световната здравна организация (СЗО) заради борбата й срещу пандемията от COVID-19 и движението "Животът на чернокожите има значение", породено от убийството на афроамериканец от полицай в САЩ. Сред кандидатите е и активистката Грета Тунберг.