Неконтролируемо строителство на територията на Албания е причина при средно по сила земетресение да има толкова много жертви. Това е мнението на професор Емил Ботев, който е ръководител департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Той е категоричен, че природата със сигурност е пратила предвестници за труса, но те никога не са еднозначни. 

"Имаше регистрирани 7 или 8 микроземетресения 2-3 часа преди труса. В същата зона. И в 4:55 сутринта албанско време следва по-мощният трус от 6.4 по Рихтер. Това е средно земетресение. Неочаквано е при такова земетресение да има толкова жертви", отчита проф. Ботев.

По думите му поредицата микротрусове е била форшокова, но е нямало как да бъде тълкувана като предвестник за катастрофално земетресение.

Най-малко 14 души са загинали и стотици са ранени по данни на световните агенции. 

Трусът, станал на дълбочина 10 км. Слабо е усетен и на територията на България. Източници на Асошиейтед прес са съобщили за напукани стени в жилищата им. Местни жители са били видени да напускат домовете си. Под руини бе открито живо дете. 

"Причината за труса би могла да се търси в натиска на Адриатическата плоча и подпъхването й под Динарските планини, познати като Динаридите. На практика земетресенията би трябвало да се усетят по целия адриатически разлом - Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина. На десетки километри би могло да има трус, но не и на стотици. България е на 400 км", поясни проф. Ботев. 

По думите му трагичният развой на събитията е последица от лошото строителство. Той е категоричен, че някой трябва да поеме отговорност за нестабилния строеж на новите, но вече срутени сгради. 

"Едва ли скоро град Дурас ще бъде разтресен отново. Няма да има трус с магнитуд, по-голям от 5 по Рихтер, според мен. Но в Албания има доста италиански строителни инвестиции, които разполагат с еврофинансиране. Същевременно Албания едва ли има толкова затегнат строителен контрол, както страните от ЕС", отчита професорът. 

Към момента 11 души са обявени за издирване в град Дурас. В 15:05 българско време е регистриран и втори трус с магнитуд 4,7.