Албания отхвърли предложение за евентуално изграждане на нейна територия на приемни центрове за мигранти, запътили се към страни от ЕС. Албания никога не би приела такива бежански лагери на ЕС дори ако в замяна й бъде предложено членство в ЕС, заяви премиерът Еди Рама в интервю за германския в. "Билд", цитирано от ДПА и БТА.

Рама заявява в интервюто, че е против разтоварване на мигранти сякаш са някакви нежелани токсични отпадъци. Той подчертава, че Албания винаги е готова да даде своя справедлив дял за решаването на общоевропейски проблеми, но не може да го направи сама.

Превръщането на Албания в някакъв вълнолом за мигранти, които искат да влязат в страни от ЕС, би било "опасно решение", казва той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха да се настаняват бежанци в балкански страни.

Темата за мигрантите ще е в центъра на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

Вчера страните от ЕС дадоха принципно съгласие за присъединителни преговори с Албания и Македония, като започването на същински преговори - през юни 2019 г., е обвързано с напредък в реформите.

След 72 часа плуване във вътрешните вълни на ЕС, Албания успя да получи дата за влизане в пристанището на обединена Европа, написа премиерът Рама в своя профил във Фейсбук. Той изтъкна, че реформите са накарали и скептиците да признаят заслугите на Албания и Македония.

Спечелена бе една много тежка битка, войната продължава, добави Рама.