Твърдения за натиск при определянето на етническата принадлежност в редица албански региони се съдържат в серия от информации, разпространени в рубриката "Инсайд стори" на популярната албанска медия "Топ ченъл".

Преброяването на населението и жилищата в Албания започна на 18 септември и ще продължи до 15 ноември. То трябваше да приключи на 28 октомври, но беше удължено заради нежелание за участие в процеса, отдалеченост, липса на контакт с някои жилища и поява на нови постройки в зони, засегнати от разрушителното земетресение през 2019 г.

Въпросниците съдържат 100 въпроса, от които само три не са задължителни - въпросите за етническата принадлежност, езика и религията на албанските граждани.

Това е и първото преброяване в Албания след официалното признаване на българското малцинство през 2017 г.

Медията твърди, че както в миналото, така и сега е установен натиск от съседни страни за фиктивно завишаване на статистиката за малцинствата. Общо осем информации за натиск при преброяването има в рубриката "Инсайд стори"- една обобщаваща, две за Гърция и пет за България. Други страни не са споменати във връзка с темата.

В рубриката се посочва, че такова влияние е регистрирано в южната част на страната, където има опити за завишаване на броя на лицата, обявили се за гърци, но и в тези части на Албания, където има представители на българското малцинство.

"Тези цели (за завишаване на броя на членовете на малцинствата) крият интереси за обявяване на малцинствени зони", пише медията.

В публикациите се говори за множество данни за гръцки дипломати и служители, разположени на терен в южните албански общини Фиер, Вльора, Корча и Делвина, където се срещат с представители и на влашката (арумънската) общност. Според "Топ ченъл" предполагаемата цел на срещите е убеждаването им да се обявят за гърци срещу снабдяване с гръцки документи, с които ще могат да емигрират в ЕС.

За България публикациите твърдят, че тя също се е ориентирала към привличане на граждани да се обявят за българи на преброяването чрез предоставяне на български паспорти, които носят ползи, защото България е членка на ЕС.

В "зоната на Гора и Голо бърдо има албанско население, но което говори и други езици или, (какъвто е случаят с) Химара, където се говорят албански и гръцки", казва за "Топ ченъл" албанският историк Бечир Мета.

В информациите се посочва още, че исторически данни показват признато българско малцинство в зоната на Преспа, но не и в областта на Гора.

"Топ ченъл" публикува и информация, озаглавена "Македонци или българи? Битката на малцинствата в Пустец" - община в областта Мала Преспа. "В тази малка община има сблъсък между българите и македонците. Последните твърдят, че българската държава опитва да разшири влиянието си върху гражданите, за да се обявят за българи. И в тази зона младите са емигрирали с български паспорти", пише медията.

Същевременно обаче кметът на община Пустец Пали Колефски казва, че преброяването на населението тече спокойно и не е имало напрежение, допълва медията. "Според информацията, с която разполагам, не е имало (напрежение), с изключение на натиска да се свърши задачата (за попълване на въпросника) възможно най-добре", заяви Колефски.

Кметът посочва, че общината е кандидатствала по проекти от неправителствени организации, а не от българската държава, и допълва, че България е подкрепила Пустец, като е предложила пожарна кола, линейка и снабдяване на няколко училища със столове и чинове.

"Топ ченъл" цитира и лидера на свързаната с гръцкото етническо малцинство партия "Обединение за правата на човека" (PBDNJ) Ванджел Дуле, който заяви неколкократно, че преброяването на населението в Албания не се провежда според закона в тези зони на Албания, където има малцинства, защото анкетиращите пропускат трите незадължителни въпроса - за етническата принадлежност, езика и религията.

Въпреки това медията говори за "констатирани влияния на терен от чуждестранни националистически фактори" и обвинява Гърция и България, че са заплашили Албания с блокиране на процеса по евроинтеграция, въпреки че България не е формулирала подобни условия.

"Получих уверения на най-високо равнище, че националното преброяване на населението в Албания ще се проведе според най-високите европейски стандарти, със спазване правата на всички етнически общности, включително и българската. Това е първото преброяване от официалното признаване на българското национално малцинство през 2017 г.", заяви при посещението си в Албания през септември вицепрезидентът на България Илияна Йотова, цитирана "Топ ченъл".

Предупреждения за възможни препятствия в процеса на евроинтеграцията на Албания отправи Гърция заради случая с ареста на избрания за кмет на албанския град Химара Фреди Белери, представител на гръцкото малцинство, а в интервю за БТА през септември гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че "зачитането на правовата държава, както и на правата на малцинствата, се съдържа в основните предварителни условия за напредъка по европейския път на една страна, кандидатка за членство в Европейския съюз".