Издигането на провокативни националистически знамена, които насърчават шовинистични идеи за "велики държави", подклажда етническа омраза и нетолерантност и е атака срещу фундаменталните принципи и ценности на (Охридското) Рамково споразумение и концепцията за многоетническа държава, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски по повод на посещението на косовския премиер Албин Курти в петък, предаде МИА.

По време на визитата Курти присъства на церемонията по преименуването на улица в скопската община Чаир на името на лидера на Армията за освобождение на Косово Адем Демачи, а после беше и на концерт в Тетово, на който беше издигнато знаме с карта на "Голяма Албания", в която бяха включени територии на Сърбия, Черна гора, Гърция и Северна Македония.

В изявлението си Пендаровски призова компетентните власти за предприемат незабавни мерки и организаторите на публичните прояви в Тетово и Чаир да бъдат санкционирани.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че посещението на Курти е било частно, но и че издигането на знамена различни от националните в присъствие на чуждестранни държавници е срещу протокола и законите.

Полицейското управление в Тетово предприема действия за издирване на извършителите.

По време на посещението си в Северна Македония Курти не се срещна с държавното ръководство, нито с представители на албанските партии, които участват в правителството.