Сирийските демократични сили (СДС), които се ръководят от кюрдските сили, твърдят, че техен шпионин е откраднал бельо на Абу Бакр ал Багдади, което е било използвано за ДНК тест за доказване на самоличността му преди операцията.

Известно е, че Багдади се самоуби по време на нападението. Той се е самовзривил, когато американски войници са се доближавали до него, каза в неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп, 

Бельото е било взето, "за да сме сигурни (100 процента), че това наистина е самият Ал Багдади", заяви кюрдски лидер, цитиран от Би Би Си.

Старши съветник от СДС Полат Кан изтъква, че техният източник е играл жизненоважна роля в проследяването на местоположението на лидера на Ислямска държава (ИС) преди операцията на американските специални сили в Сирия.

Доналд Тръмп обаче омаловажи ролята на кюрдските сили. При обявяването на операцията на 27 октомври Тръмп каза, че кюрдите са предоставили "полезна" информация, но добави, че изобщо не са изпълнявали "военна роля".

Полат Кан настоява в Туитър обаче, че СДС са играли важна роля в нападението.

Каква е била ролята на кюрдите от СДС

"Цялото разузнаване и достъпът до Ал Багдади, както и разкриването на неговото местоположение бяха резултат от нашата работа. Източникът ни изигра роля в изпращане на координати, насочване на кацането, участие в операцията и постигане на успех до последната минута", твърди той.

Кан добави, че СДС са работили с ЦРУ за проследяване на Багдади от 15 май и са открили, че главатарят на ИД се укрива в провинция Идлиб, където бе извършена акцията.

Източникът, споделя Кан, разбрал, че Багдади е на път да се премести на ново място в Джараблус.

"Всички въоръжени групи около село Бариша бяха терористи от Даеш ("Ислямска държава"), действащи под различни имена. При десантната операция бяха нападнати всички техни военни постове и позиции", добавя кюрдският лидер, цитиран и от Ройтерс, като подчертава също, че решението за елиминиране на Ал Багдади е било взето преди повече от месец. "Обаче изтеглянето на САЩ и турската инвазия ни накараха да спрем специалните си операции, включително преследването на Ал Багдади. Турската инвазия причини забавяне на операцията."

Както е известно СДС са ключови съюзници на САЩ в битката срещу "Ислямска държава", но по-рано този месец Тръмп изтегли американските войски от Северна Сирия. Според анализатори изтеглянето на САЩ в действителност даде зелена светлина на Турция да започне трансгранично нападение над региона.

Американски военни подразделения обаче са струпани в момента в Източна Сирия, за да пазят петролните полета от ислямистите от ИД след убийството на Багдади. 

Как беше погребан Ал Багдади

Тленните останки на водача на "Ислямска държава" Абу Бакър ал Багдади са погребани в морето при спазване на религиозните обреди според ислямската традиция, съобщи за Ройтерс представител на САЩ.

Източникът, пожелал анонимност, не даде повече подробности за това как и къде е бил извършен ритуалът.

Началникът на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили заяви, че американските власти разполагат с тялото на Багдади, но засега не планират да разпространяват снимки или видео за неговата смърт. "Разпореждането с неговите останки е извършено и приключено и е извършено подходящо", каза генералът от армията.