Абу Бакр ал Багдади, дългогодишният водач на терористичната организация "Ислямска държава", укривал се в продължение на години, беше убит тази нощ при операция под командването на САЩ в Сирия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Багдади стана известен за света през юли 2014 г., когато произнесе проповед в джамия в Мосул точно след като силите на "Ислямска държава" бяха завзели северния иракски град и обявиха създаването на халифат. Това беше единственото известно негово публично появяване, с оглед на това, че групировката се опитваше да създаде аура на мистерия около върховния си водач, тактика, която също така служеше добре за охраната на самопровъзгласилия се халиф, роден през 1971 г. в Самара, Ирак.

През последните месеци "Ислямска държава" понесе сериозни териториални загуби в Ирак и съседна Сирия.

През април свързан с "Ислямска държава" уебсайт разпространи аудиозапис, за който се твърдеше, че е на Багдади, и в него той казва, че радикалната групировка все още съществува, но признава, че тя се е свила, и определя това като "изпитание от Бог".

За Багдади не се знае нищо до американското нахлуване в Ирак през 2003 г. - вероятно дотогава той е само местен духовник в джамия. Включва се в екстремисткото движение срещу окупацията и през 2004 г. е заловен и държан няколко месеца в центъра за задържане, известен като лагера Бука, след което е освободен.

Твърди се, че има докторска степен по ислямски изследвания от багдадски университет. През 2010 г. става водач на "Ислямска държава" в условия на хаос. Сунитската екстремистка групировка е сериозно разклатена от иракските и американските сили, а много от командирите й са убити.

Групировката е основана в навечерието на американската инвазия в Ирак от родения в Йордания екстремист Абу Мусаб аз Заркауи като местният филиал на Ал Кайда. Заркауи беше ликвидиран при въздушен удар на САЩ през 2006 г.

През 2011 г. групировката, известна под името "Ислямска държава в Ирак", ръководена от Багдади предприема смъртоносна кампания на бомбени атентати след изтеглянето на американските сили от Ирак.

Същата година Багдади е обявен от САЩ за "специално обозначен глобален терорист", а за главата му е предложена награда от 10 милиона долара. Няма почти никакви негови снимки и се твърди, че е носил маски дори когато е държал речи пред командирите си.

Избухналата скоро след това сирийска гражданска война дава на Багдади шанс отново да се възползва от верското противопоставяне - характеристика на "Ислямска държава" още от времето на Заркауи.

Сирийският президент Башар Асад е от алауитския клон на шиитския ислям, който е презиран от много от радикалните сунитски последователи на "Ислямска държава".

В началото на 2014 г. сирийската гражданска война започва да се изостря още повече и това дава шанс на "Ислямска държава" официално да скъса връзките си с Ал Кайда, с която тя има проблеми и според която моментът не е подходящ за създаване на халифат.

Малко преди това Багдади е обявен за халиф, тоест лидер, на "Ислямска държава". В началото той опитва да укрепи позициите си чрез прибавяне към имената му на името "ал Куреши", за да може да претендира, че е пряк потомък на пророка Мохамед.

По време на започналата през 2014 г. кампания на въздушни удари на САЩ срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия на няколко пъти се появяват непотвърдени съобщения за смъртта му.