Управляващата в Шотландия партия днес изрази отново готовност да я върне в Европейския съюз, ако едни ден извоюва независимостта си от Обединеното кралство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шотландската национална партия (ШНП) заяви, че ще кандидатства за присъединяване към ЕС възможно най-бързо, след като постигне независимост на Шотландия, става ясно от документ, който бе публикуван днес и в който е изложена стратегията на партията.

"Ние, шотландците, се оказахме извън ЕС против волята си" заради Брекзит, въпреки че мнозинството от нас гласуваха за оставане в ЕС на референдума през 2016 г., изтъква шотландският министър на културата и на външните работи Ангъс Робъртсън в увода на документа.

През 2014 г. шотландците гласуваха "против" отделянето от Обединеното кралство, но според привържениците на шотландската независимост излизането от ЕС се е отразило негативно на шотландците.

"Шотландия ще бъде в изгодна позиция за бързо и безпроблемно изпълнение на изискванията за присъединяване" към ЕС, се казва още в документа на Шотландската национална партия.