Шотландските острови Оркни могат да променят статута си в Обединеното кралство или дори да станат самоуправляваща се територия на Норвегия, съгласно нови предложения.

Във вторник ще бъде представено предложение за "алтернативни форми на управление".

Оркни е архипелаг в състава на Великобритания, разположен северно от Шотландия, като в състава му влизат около 20 обитаеми и 50 съвсем малки необитаеми острови. Общата му площ 963 кв. км.

Ръководителят на общинския съвет на островите Джеймс Стокан заяви пред Би Би Си, че Оркни не получават справедливо финансиране при сегашните отношения в рамките на Обединеното кралство. Той изтъкна, че островите са подведени сериозно както от централните британски власти, така и от шотландското правителство, особено ще се отнася до остарелите фериботни връзки. Стокан каза, че Оркни допринасят значително през последните 40 години с добива на нефт в Северно море, но дивидентът, който получават обратно, не е достатъчен за развитието на островите.

Тази седмица в съвета ще бъде внесено предложение за разглеждане на "алтернативни форми на управление". Стокан иска да се проучат възможностите за статут като на Нормандските острови (Джърси и Гърнзи) в Ламанша или задморски територии като Фолклендските острови. Друго възможно бъдеще, според него, е като това на Фарьорските острови, които са самоуправляваща се територия на Дания.

Островите Оркни са били под норвежки и датски контрол до 1472 година, когато стават част от Шотландия. Те са използвани като гаранция за сватбената зестра на Маргарет Датска, бъдещата съпруга на шотландския крал Джеймс III.

Стокан заяви за Радио Би Би Си Шотландия, че островите са били много по-дълго време в норвежкото кралство, отколкото са част от Обединеното кралство.

"На улицата в Оркни идват хора и ми казват кога ще върнем зестрата, кога ще се върнем в Норвегия", казва Стокан.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че предоставя 2,2 милиарда британски лири за изравняване на общностите в Обединеното кралство, включително 50 милиона британски лири за растеж на икономиките на шотландските острови - включително Оркни.

"Ние винаги ще бъдем по-силни заедно като едно Обединено кралство и нямаме планове да променяме споразумението за прехвърляне", каза говорил на превителството.

Шотландското правителство съобщи, че през 2023-24 г. Съветът на Оркнейските острови ще получи 89,7 милиона британски лири за финансиране на услуги, с допълнителни £4,6 милиона от увеличение на общинския данък с 10%.