Бившата министър-председателка на Шотландия Никола Стърджън бе арестувана днес след разследване на шотландската полиция, свързано с финансирането на Шотландската национална партия, предаде Ройтерс, като се позова на нейния говорител. По-късно тази вечер след разпит тя бе освободена.

Полицейското разследване провери какво се е случило с повече от 600 000 паунда, събрани от участниците в кампанията за независимост на Шотландия през 2017 г., които е трябвало да бъдат отделени, но може да са били използвани за други цели.

Говорителят на Стърджън каза, че днес тя е била на разпит.

"Никола постоянно твърдеше, че ще съдейства за разследването, ако бъде поискано това от нея и продължава да го прави", каза той.

Арестът на Стърджън, която се оттегли по-рано тази година, поставя Шотландската национална партия, която се бори за прекратяване на тривековния политически съюз на Шотландия с Англия.

"Тези въпроси са обект на полицейско разследване. Шотландската национална партия оказва пълно съдействие на това разследване и ще продължи да го прави, но не е уместно да се разглеждат публично каквито и да било въпроси, докато то тече", заяви говорител на партията.

През април съпругът на Стърджън, Питър Мърел, и друг високопоставен представител на партията бяха арестувани, а след това освободени без обвинение в очакване на по-нататъшно разследване в рамките на същото производство.

Бившата първа министърка на Шотландия Никола Стърджън заяви тази вечер, че е невинна.

Тя бе пусната на свобода след разпита и не ѝ бяха повдигнати обвинения.

"Да попадна в ситуацията, в която попаднах днес, когато съм сигурна, че не съм извършила никакво престъпление, е едновременно шок и дълбоко огорчение", каза тя в "Туитър". "Знам без съмнение, че съм невинна", добави тя..