Българката Кристалина Георгиева набира най-голяма европейска подкрепа за директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде АФП. Тя остана да се състезава само се един от останалите кандидати, след като другите отпаднаха.

Правителствата на ЕС започнаха днес да гласуват кой да оглави МВФ , като на този етап няма консенсус за кандидата и ще е необходимо гласуване. Гласуването се провежда съгласно правилата на ЕС за квалифицирано мнозинство и победителят ще се нуждае от подкрепата на поне 16 от 27-те държави-членки на блока, което представлява най-малко 65 процента от неговото население.

Постът на управляващ директор на Международния валутен фонд - който по подразбиране, но не и по правило трябва да е европеец, е свободен, след като Кристин Лагард беше избрана да ръководи Европейската централна банка.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, който ръководи усилията за намиране на консенсусен кандидат, реши да проведе гласуването, след като държавите от ЕС не успяха да намерят консенсус за един-единствен кандидат. Те обсъждаха неофициален списък от шест кандидати, тъй като двама претенденти от Южна Европа - португалският министър на финансите Марио Сентено и министъра на икономиката на Испания Надя Калвино, както и финландецът Оли Рен се отказаха от надпреварата.

Испанското правителство заяви, че оттегли кандидатурата си в името на европейското единство, като заяви, че Мадрид подкрепя "консенсус" около един-единствен кандидат.

Това оставя двама претенденти: бившият министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева, допълва АФП, цитирана от "Фокус".

Източник, близък до дискусиите, с молба да не бъде посочен, заяви, че кандидатът, който в момента получава най-голяма подкрепа, е Георгиева, която от 2017 г. е изпълнителен директор на Световната банка.

Проблем е, че тя ще навърши 66 години по-късно този месец и това би нарушило правилото, че управляващият директор трябва да е под 65 години, когато бъде назначен. Другите членове на фонда ще трябва да направят изключение за нея, "което не дадено засега", според източник.