В интервю пред Би Би Си миналата седмица генерал Джон Никълсън каза, че Русия работи за подкопаване на американските усилия в Афганистан въпреки общите интереси в борбата с тероризма и наркотрафика. Според него има индикации, че Москва оказва на талибаните финансова подкрепа и дори им доставя оръжие.

В специална декларация руското посолство в Кабул нарече думите на генерала "необосновани слухове" и призова високопоставени лица да не говорят глупости, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Същото преди това заявиха и руски официални лица.

Американски командири, включително и Никълсън, вече няколко пъти през миналата година казваха, че Русия може би доставя оръжие на талибаните, макар че за това не са представени доказателства. Този път обаче обвиненията на Никълсън бяха необичайно остри и идват на фона на растящото напрежение между страните от НАТО и Москва във връзка със случая Скрипал - отровения във Великобритания с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент, посочва Ройтерс.

Руски официални лица заявиха по-рано, че имат ограничени контакти с талибаните с цел насърчаване на евентуални мирни преговори и гарантиране на безопасността на руски граждани. Москва предложи и помощ за координиране на мирни преговори за Афганистан.

Представители на талибаните, от своя страна, са заявили пред Ройтерс, че тяхната групировка е поддържала "значителни контакти" с Москва поне от 2007 г., добавяйки, че връзките им с Москва не надхвърлят "морална и политическа подкрепа".

Москва е критично настроена към начина, по който САЩ и НАТО действат в Афганистан, но въпреки това достави хеликоптери за афганистанската армия и се съгласи да предостави транзитен канал за доставки за коалиционните сили там през Русия.