Нов юридически документ в битката на Доналд Тръмп срещу социалните медии представя някои необичайни аргументи в полза на бившия президент, който обвинява "Туитър" и правителството на САЩ, че нарушават неговата свобода на изразяване, като потискат дезинформацията за пандемията от КОВИД-19 и изборите през 2020 г., пише "Политико".

По информация от изданието в документите, подадени вчера в апелативен съд в Сан Франциско, се твърди, че "Туитър" и федералното правителство работят за "потискане на мнения и информация по въпроси, които американците смятат за жизненоважни". Тези въпроси включват какъв е източникът на вируса, причинил пандемията, ефикасността на ваксините срещу ковид, валидността на резултатите от изборите през 2020 г. и легитимността на документи от твърд диск, за който се твърди, че принадлежи на сина на президента Джо Байдън - Хънтър, пише в жалбата.

Адвокатите на Тръмп го сравняват с италианския астроном Галилео Галилей, който е бил преследван от Католическата църква заради прокламирането на своето убеждение, че Земята се върти около Слънцето. "Повечето хора някога са вярвали, че това са откачени идеи; много от тях все още го вярват. Но понякога се оказва, че тези идеи са верни. Земята наистина се върти около Слънцето и именно Хънтър Байдън, а не руски агенти по дезинформацията, е оставил лаптоп, пълен с уличаващи доказателства, в сервиз в Делауеър", пишат адвокатите на Тръмп. "Галилео прекарва остатъка от дните си под домашен арест за разпространение на еретични идеи, а днес хиляди дисиденти са арестувани или убивани от деспотични правителства, искащи да потиснат идеите, които не одобряват. Но това не е американският начин", пише още в документа.

Адвокатите на Тръмп са внесли новите съдебни документи във връзка с един от поредицата искове, които бившият президент подаде миналата година срещу гигантите в социалните медии, обвинявайки "Туитър", "Фейсбук" и "ЮТюб", че цензурират него и поддръжниците му, посочва "Политико".