Ледената вълна, обхванала Юга, е част от арктически фронт, заради който властите в североизточните щати и в щатите от северните Големи равнини предупредиха за опасни мразове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В някои от тези райони температурите може да паднат до минус 34 градуса по Целзий, съобщиха от Националната метеорологична служба на САЩ.

Зимната буря може да се разпростре от южния щат Луизиана и бреговете на Мексиканския залив до северните части на Флорида, обхващайки също Джорджия, Северна и Южна Каролина, казаха от службата.

Заради силните снеговалежи в южните щати днес бяха отменени около 3000 полета, като най-тежко е положението на международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта (щата Джорджия), отбелязва ИТАР-ТАСС.

Заради лошото време губернаторът на Луизиана Боби Джиндал обяви извънредно положение.

Властите в Мисисипи, Алабама и Флорида издадоха предупреждение за буря в повечето окръзи на щатите си и призоваха жителите по възможност да останат у дома си и да не предприемат пътуване с автомобилите си.

Снеговете са придружени с нетипично за южните щати понижение на температурите. Тази сутрин в някои окръзи живачният стълб падна до минус 12 градуса.