Според "Уолстрийт джърнъл", цитиран от РИА "Новости" и БТА тази ситуация поставя под съмнение ефективността на следващото поколение войници, дори и ако САЩ изведат войските си от зоните на конфликти.

Няколко са причините много младежи в САЩ да не могат да влязат в армията - затлъстяване, липса на диплома за средно образование, присъди за тежки престъпления, използване на специални лекарства да лечение на хиперактивност и други психични проблеми.

Освен това много не отговарят и на стандартите за американски войници и по външен вид - те имат големи татуировки на видни места, както и т. нар. флеш - прекалено големи дупки на ушите.

Така по оценка на министерството на отбраната на САЩ 71% от 34 младежи на възраст между 17 и 24 години не могат да бъдат взети в армията, като тази цифра не отчита онези, които не отговарят на външните стандарти заради татуировки и пиърсинг.

Един от основните проблеми се явява и ниското образование - около четвърт от випускниците от училищата не могат да преминат Атестацията на въоръжените сили, включваща проверка на знанията по математика и четене, каза офицерът от Командването по набора на новобранци в армията на САЩ Алан Бачелет.