24-годишният Лафнър, който е прекъснал студент с психични отклонения, получи присъдата след споразумение с прокуратурата, което му позволи да избегне смъртното наказание, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изказване пред съда заедно с още няколко оцелели от нападението на 8 януари 2011 г., съпругът на Гифърдс - бившият астронавт Марк Кели, каза на Лафнър, че той се е провалил в опита си "да унищожи красотата на живота". Гифърдс бе ранена в главата и сега има затруднения при говорене, парализирана дясна ръка, понижено зрение и куцане.

Кели използва случая да разкритикува губернаторката на щата Аризона Джан Брюър, която е твърд привърженик на правото на носене на оръжие. Той заяви, че само една седмица след нападението, тя се е изказвала против предлагани ограничения над продажбата на пълнители с голям брой патрони като използваните от Лафнър.

След залавянето на Лафнър стана ясно, че преди да извърши кървавата баня, той се е регистрирал в хотел, купил е патрони и е носел в себе си лента с проявени снимки. У него са намерени множество фотографии, на които позира с пистолет и по червено бельо. В дома му пък бяха открити бележки, на които пишело името на простреляната конгресменка и заплахата: "Умри, кучко!".
Мотивите му обаче остават неясни.

Сред жертвите на стрелеца бяха и 9-годишно момиченце и федерален съдия.

Повече от година след убийствата Джаред Лафнър бе лекуван от шизофрения в психиатрия, но в крайна сметка бе преценено, че може да бъде съден.