Засега не става ясно кой е нанесъл удара по военната база Т-4, известна още и под името военната база Тияс.

САЩ отрекоха да са отговорни за атаката. Няколко агенции предадоха, че атаката може да е дошла от Израел.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека казва, че в базата е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула, тоест съюзници на режима на сирийския президент Башар Асад.

Министерството на отбраната на САЩ заяви рано тази сутрин, че не извършва въздушни удари в Сирия "по това време", с което формално отхвърли твърденията на сирийската държавна телевизия, че САЩ са изстреляли ракети по ВВС база на сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс.

В съобщението на Пентагона се казва, че "по това време министерството на отбраната не извършва въздушни удари в Сирия". "Ние обаче продължаваме внимателно да следим ситуацията и подкрепяме предприеманите в момента дипломатически усилия за привличане към отговорност на онези, които използват химическо оръжие - както в Сирия, така и на други места", заявява Пентагонът.

Въздушният удар бе нанесен повече от ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки и за която се смята, че е била извършена от силите на режима.

Предполагаемото химическо нападение бе осъдено вчера от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая.