Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и БТА.

Според Шойгу в Русия е създадено най-модерно, изпреварващо с години и дори десетилетия времето си оръжие. "Оръжие, което може да преодолява съществуващите и бъдещи системи за противоракетна отбрана. Това, което днес се създава в Полша и Румъния, в Аляска, а се очаква да бъде създадено и в Южна Корея и Япония, този "чадър" за противоракетна отбрана, се оказва "с дупки". Не знам за какво им този "чадър", който струва толкова пари, каза министърът. Шойгу, цитиран от

Интерфакс, казва също, че страните от НАТО се опитват да въвлекат Русия в нова оръжейна надпревара, но новите руски ядрени оръжия може да помогнат да се избегне този сценарий.

Руският финансов министър Антон Силуанов днес заяви, че Русия не планира да увеличи разходите за отбрана, а министърът на промишлеността Денис Мантуров обясни, че новите оръжия, за които говори днес Путин, са част от програмата за разходите за отбрана до 2027 г., утвърдена миналата година.

Годишното обръщение на Путин пред парламента трябваше да представи най-вече икономическите и социалните му приоритети две седмици преди президентските избори, които е сигурен, че ще спечели поради липсата на реална опозиция. След като обеща мерки за борба с рака, подобряване на пътната мрежа и нови места в яслите, Путин изброяваше близо час най-новите високотехнологични оръжия на Русия, илюстрирайки описанията с компютърни графики, анимация и видео, отбелязва Франс прес.

От Пентагона: Не сме изненадани, имаме готовност

Министерството на отбраната на САЩ не е изненадано от твърденията на руския президент Владимир Путин, че Русия има нови ядрени оръжия, заяви по-късно говорителката на Пентагона Дейна Уайт. Тя каза, че американските въоръжени сили са готови да отбраняват Съединените щати.

"Не сме изненадани от тези изявления. Американците трябва да са спокойни, че сме в пълна готовност", подчерта говорителката.

Тя добави, че оръжията, за които говори Путин, се разработват отдавна и са взети предвид като фактор от американските военни.

Уайт каза още пред журналисти в Пентагона, че противоракетната отбрана на САЩ не е изграждана заради Русия.

САЩ неведнъж са подчертавали, че системите за противоракетна отбрана в Европа не са насочени против Москва, а за да отблъскват заплахи от Иран, Северна Корея и други злонамерени страни, добавя АП.