Това съобщи президентът Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес и БТА.

Около 200 американски военни ще бъдат стационирани в Девеселу, но числеността им може да се увеличи до 500, добави президентът в реч, предавана по телевизията.
САЩ и Румъния преговарят от месеци, за да определят мястото и условията за разполагане на елементи от противоракетния щит на румънска територия.
"Противоракетният щит не е насочен срещу Русия", подчерта Бъсеску.

Разполагането на елементи от американската ПРО ще струва 400 милиона долара. Освен това 20 милиона долара ще бъдат отпускани годишно за системни операции, предаде агенция Медиафакс, цитирана от "Фокус". Разходите ще бъдат покрити изцяло от САЩ. Румъния ще предостави базата и ще гарантира сигурността на противоракетната система.

По-рано днес Асошиейтед прес цитира американския помощник държавен секретар Елън Таушър, че Съединените щати и Румъния са се договорили за разполагането на прихващачи на балистични ракети на територията на страната, като част от планирания американски противоракетен щит над Европа. Прихващачите ще бъдат оперативни до 2015 г., както е планирано, уточни Таушър.

Точно преди година тя заяви, че САЩ не са искали от България да разполага елементи за защита от балистични ракети по повод информациите, че ще има ПРО у нас и в Румъния.

Дни по-рано президентът Георги Първанов заяви, че страната ни трябва да стане част от системата за противоракетна отбрана на НАТО, но обществото трябва да бъде информирано коректно и точно. На същато позиция бе и военният министър Аню Ангелов.

От картата на местонахождението на военната база Девеселу се вижда, че тя е на няколко десетки километра от румънско-българската граница. Най-близкото населено място на българска територия е Загражден - между Оряхово и Никопол.