Около 6500 полета са анулирани вчера, което е около 20 процента от общия въздушен трафик в САЩ, а самолетните компании са отложили други 3600, съобщава БТА.

В понеделник бяха анулирани близо 800 полета в очакване на бурята. Летището в Далас-Форт Уърт, което е важен център на въздушния транспорт в южната част на САЩ бе затворено за кратко заради бурята, а след отварянето му някои полети имаха до три часа закъснение. Летището в Канзас сити в щата Мисури бе затворено, а летището в Тълса, щата Оклахома спря да обявява полети.

Чигаго се намира във виелица, която започна след обяд във вторник и ще продължи до вечерта в сряда. Националната метеорологична служба предупреждава да не се пътува в града по това време. Това съобщиха от интернет изданието на българите в Чикаго - Eurochicago.com, цитирани от "Фокус". Падащият сняг, силните ветрове и лоша видимост правят движението изключително опасно. Натрупването от сняг е от 5 до 8 сантиметра за час. Заради така наречения "ефект на езерото" се очакват до 45-50 см сняг в града.
Кметът на Чикаго Ричард Дейли също каза, че това е „буря от историческа величина, подобна на която не сме виждали от десетилетия насам“.

Лошите метеорологични условия може да засегнат три четвърти от територията на САЩ. Бурята донесе снежни преспи и поледици в над 30 щата. Заради скъсани далекопроводи без ток са останали над 100 хиляди потребители в Тексас, Луизиана, Арканзас, Мисури, Кентъки, Индиана, Илинойс и Охайо, съобщи ИТАР-ТАСС.

Заради студовете за пръв път от 12 години са отменени занятията в училищата на Чикаго. Подобни мерки са взети и в десетки други градове от централната част на САЩ, където държавните учреждения и пощите са спрели работа. В Мисури, Оклахома, Илинойс и Уисконсин е обявено извънредно положение. Тези щати са решили да търсят помощ от Националната гвардия.

Във Флорида, Джорджия и Алабама властите предупредиха за опасност от торнадо. Междувременно циклонът се движи към източните и североизточните щати, съобщи националната метеорологична служба на САЩ.

В края на декември снежни бури оставиха без електричество хиляди домакинства и затвориха магистралите по Тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

Последна актуализация в 10.32 ч.