САЩ ще отправи предупреждение към американските туристи да не посещават Куба.

Това съобщи днес Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  В новината се позовават на неназовани официални източници във Вашингтон.

Ще има предупреждение за пътуващите до Куба. В него ще се посочва, че срещу американското посолство в Куба и срещу хотели са били предприети "специфични атаки", довели до здравословни проблеми. Засега няма данни за пострадали туристи от САЩ. Туризмът е критично важен елемент от кубинската икономика и отбелязва растеж през последните години, след като Вашингтон премахна някои ограничения върху контактите с Хавана.

Според източниците на Асошиейтед прес САЩ още не са наредили на кубински дипломати да напуснат Вашингтон, но такава мярка се обмисляла. Освен съкращаването на персонала на посолството в Хавана с около 60 на сто, консулската служба ще престане за неопределено време да издава американски визи.

Кубинците ще могат да кандидатства за американски визи в консулските служби на САЩ в други страни. Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. Инцидентите са престанали, но са се подновили към края на август, като към проблемите са се добавили загуба на концентрация или забравяне на обикновени думи.

При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа по-неясна. ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се. Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие. В някои случаи пострадалите чували силните шумове само в отделни помещения или на определени места в помещенията.

Администрацията на Доналд Тръмп не е отправяла обвинения към правителството на Куба като извършител на атаките. Източниците на АП твърдят, че администрацията е търсела най-добрия начин да сведе до минимум риска за американците в Хавана, като същевременно не влошава излишно двустранните отношения.

В речта си пред сесията на Общото събрание на ООН кубинският външен министър Бруно Родригес каза, че неговата страна няма представа какво е навредило на здравето на американските дипломати на острова. Той прикани Тръмп да не политизира въпроса и декларира, че неговото правителство никога не би позволило на друга държава, враждебна на САЩ, да напада американци на кубинска територия.